Softline Group Northern Europe // Knowledge Base // TIP VAN DE WEEK: De nieuwe IASP audit aanpak van IBM, wat betekent dat?

TIP VAN DE WEEK: De nieuwe IASP audit aanpak van IBM, wat betekent dat?

Elke week delen we een expert TIP met u.
#25: De nieuwe IASP audit aanpak van IBM, wat betekent dat?

Begin 2019 'kondigde' IBM een nieuwe, vriendelijkere aanpak aan voor hun traditionele licentie compliance verificatie. Het nieuwe programma heet IBM Authorized SAM Provider (IASP) Offering. Dit programma is alleen op uitnodiging en tot nu toe hebben ongeveer 30 klanten wereldwijd zich aangemeld. Het hoofddoel van dit IBM programma is het verhogen van de klanttevredenheid.

Aanmelden voor dit programma (als alternatief voor een traditionele audit of softwarelicentie beoordeling) is mogelijk voor een periode van maximaal 3 jaar. Wanneer u zich houdt aan de IASP-voorwaarden, zal IBM u gedurende deze periode geen audit melding sturen.

Het IASP-programma lijkt een opvolger te zijn van het eerder bekende LMO programma (License Management Option). Klanten moeten samenwerken met een externe SAM / ITAM serviceprovider. Deze serviceprovider helpt de klant ILMT te installeren en te implementeren, software implementaties en PA rechten van klanten te analyseren. Alle IBM-statistieken, niet alleen op PVU gebaseerde statistieken, vallen binnen het bereik. De activiteiten van de dienstverlener zijn vergelijkbaar met die tijdens een reguliere audit. De klant zal met de serviceprovider moeten onderhandelen over prijzen en services en moet ook betalen voor de externe serviceprovider (niet gefinancierd door IBM). Dit in tegenstelling tot traditionele audits, waarbij IBM betaalt voor de auditor.

 

De voordelen voor de klant zijn dat IBM u toestaat de tekorten aan licenties aan te kopen tegen uw normale PA Band commerciële handelsvoorwaarden, en dat er geen back-maintenance in rekening wordt gebracht. Licenties voor sub-capacity worden nageleefd vanwege een correcte ILMT-implementatie en er wordt verwacht dat er geen full-capacity toeslagen zijn, ongeacht de historische ILMT-status.

We verwachten dat Sub-capacity voorwaarden ook voor klanten die Flexera tooling gebruiken toegestaan zullen worden (op basis van correcte implementatie, conforme algemene voorwaarden enz.).

Dit programma kan voordelig zijn voor uw organisatie. Wij adviseren u om de voordelen te analyseren en af te wegen tegen de kosten van het IASP-programma. Naast de investering voor de serviceprovider, moet u voor het uitvoeren van het programma ook investeren in tijd en middelen binnen uw organisatie.

Wij kunnen u adviseren!

Neem voor meer informatie over IBM's nieuwe of conventionele auditaanpak contact met ons op en wij kunnen u adviseren en ondersteunen bij het afwikkelen van een IBM-audit. We helpen u om de beste optie te kiezen om compliant te zijn en geld te besparen.

Ja, ik wil advies!