Softline Group Northern Europe // Knowledge Base // TIP VAN DE WEEK: Neem cloudoptimalisatie op in uw IT Asset Management (ITAM)

TIP VAN DE WEEK: Neem cloudoptimalisatie op in uw IT Asset Management (ITAM)

Elke week delen we een expert TIP met u.
#17: Neem cloudoptimalisatie op in uw IT Asset Management (ITAM)
 
De toenemende migratie van apps, platforms en infrastructuur naar grote datacenters en cloudomgevingen, samen met de overgang van traditionele on-premise-aanbiedingen naar Software as a Service (SaaS), Platform as a Service (PaaS) of Infrastructure as a Service (IaaS) oplossingen dwingt bedrijven om de afzonderlijke gebieden van ITAM en gerelateerde geïntegreerde processen opnieuw te evalueren. Elke oplossing vereist ook een nadere beschouwing en evaluatie van verantwoordelijkheden en verantwoordelijkheden.

Waarom zou er een nieuwe taxatie nodig zijn?

Klassieke ITAM (of Software Asset Management) richt zich op het juiste gebruik van IT assets volgens wettelijke overeenkomsten en daarna op kostenoptimalisatie. Binnen cloud-infrastructuren ligt de focus echter vooral op Cloud Consumption Management & Optimization. Verschillende 'as a services' worden beheerd door de cloudserviceprovider, die in deze context cloudportals en API's biedt als basis voor gegevens. Alleen wat door de dienstverlener wordt bijgehouden, wordt gefactureerd en is daarom relevant voor bedrijven. 

Bovendien leidt de toenemende complexiteit van het beheer van IT assets als gevolg van verschillende schaalbare cloud- of on-demand-services die vaker voorkomen, ook tot de noodzaak om het personeelsbestand van medewerkers (intern of extern) gerichter bij te houden. Dat vanwege de noodzaak om grenzen te stellen of te behouden die bij directe uitbreiding van activa is toegestaan ​​door platforms zoals Microsoft Azure of Amazon AWS en wordt gefactureerd per gebruik. 

In het kort: de ITAM-focus binnen cloudresources ligt op het vastleggen, optimaliseren (rechten) en het beheer van het gebruik van deze resources met als doel kosten te besparen.

Cloudbeheer en optimalisatie

Cloudbeheer en -optimalisatie wordt uitgevoerd via gebruiksevaluatie en in overeenstemming met operationele behoeften. Door portals van relevante cloudproviders, zoals Amazon AWS of Microsoft Azure, te integreren, kunnen tools ongebruikte entiteiten, onderbenutte entiteiten, tijdelijk gebruikte entiteiten of zelfs illegaal gebruikte entiteiten identificeren, waardoor u ook ongeautoriseerde toegang tot applicaties en kritieke bedrijfsgegevens kunt voorkomen . Cloudoptimalisatie leidt tot praktische aanbevelingen over welke entiteiten in grootte of indeling kunnen worden aangepast en welke entiteiten moeten worden heroverwogen of zelfs worden geannuleerd. 

Onze Cloud experts
staan klaar om u te helpen!

Wilt u leren hoe u cloudoptimalisatie kunt opnemen in uw IT Asset Management? 

Softline-solutions kan u helpen controle te krijgen over uw cloudbeheer. Wilt u meer weten? Contact ons nu.

Neem contact op