Softline Group Northern Europe // Knowledge Base // TIP VAN DE WEEK: Gebruikt u VMware? Check de veranderingen in het licentiemodel!

TIP VAN DE WEEK: Gebruikt u VMware? Check de veranderingen in het licentiemodel!

Elke week delen we een expert TIP met u.
#31: Gebruikt u VMware? Check de veranderingen in het licentiemodel!

VMware heeft een belangrijke update aangekondigd van hun prijsmodel per CPU. Vanaf 2 april zal het licentiemodel van VMware veranderen. Klanten die CPU's gebruiken die uit meer dan 32 cores bestaan, hebben extra CPU-licenties nodig, afhankelijk van het aantal cores waaruit een processor bestaat. Op dit moment maakt VMware gebruik van een licentiemodel per CPU, ongeacht het aantal cores. 

Met deze verschuiving komt VMware in lijn met het huidige standaardmodel in de software industrie van “core-based pricing”. De wijziging is van toepassing op het volledige productassortiment van VMware waar het CPU licentiemodel al wordt gebruikt. Klanten die CPU's met maximaal 32 cores gebruiken, hebben geen extra licentie nodig. Maar wanneer het aantal van 32 cores per CPU wordt overschreden, is een tweede licentie verplicht. 

Voorlopig biedt VMware alleen voorbeelden van 64 coresockets waarvoor slechts 2 licenties voldoende zijn. Wanneer dit aantal in de toekomst toeneemt, hebben klanten meer licenties nodig op basis van het nieuwe licentiemodel. 

Volgens VMware zullen de meeste van hun huidige klanten geen enkel gevolg van deze wijziging ondervinden, omdat de meerderheid op Intel en AMD gebaseerde servers gebruikt met een limiet van 32 cores per CPU. Voor klanten die momenteel servers met meer dan 32 cores per CPU kopen en/of implementeren, biedt VMware gratis een extra softwarelicentie om de resterende cores op deze servers te dekken. Houd er rekening mee dat dit alleen mogelijk is voor klanten die vóór 30 april 2020 een aanvraag indienen bij VMware. 

Voorbeelden

Hieronder vind u een aantal voorbeelden van wanneer deze wijziging een impact kan hebben op uw organisatie: 

Wat gaat er voor u veranderen?

Wilt u meer weten over VMWare licenties en de impact van deze wijziging, of andere voorschriften met betrekking tot VMWare? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Ons team van experts helpt u graag! 

Neem contact op