Softline Group Northern Europe // Knowledge Base // Verscherp uw blik op licentiegebruik, controleer de status van uw devices

Verscherp uw blik op licentiegebruik, controleer de status van uw devices

Elke week delen we een expert TIP met u.
#34: Verscherp uw blik op licentiegebruik, controleer de status van uw apparaten

De volledigheid van data is cruciaal voor IT Asset Management. Bedrijven moeten altijd een complete en betrouwbare inventory database (CMDB) nastreven, voordat ze compliancy- en optimalisatierapporten maken op basis van die inventory data.

De eerste stap is het ontdekken van de volledige infrastructuur binnen alle bedrijfseenheden van het bedrijf. Uit ervaring kunnen we zeggen dat het te ambitieus is om een dekking van 100% te bereiken. Het is realistischer om een dekking van ongeveer 90% te bereiken met betrekking tot uw inventory database.

 

Bedrijfsgegevens

Echter, na het ontdekken van de "hele" infrastructuur moet u nog niet op de gegevens vertrouwen. De zogenaamde "Bedrijfsgegevens" worden niet automatisch opgehaald door een magische inventary tool. Bedrijfsgegevens zijn gegevens die kunnen worden geclassificeerd als:

  • Geografische locaties;
  • Business Units/Afdelingen;
  • Kostenplaatsen / juridische entiteiten;
  • Rol / omgeving (productie / test / acceptatie / ontwikkeling / stand-by);
  • Status van een device.

Deze gegevens zijn relevant omdat publishers beperkingen en uitzonderingen kunnen vaststellen op basis van de hierboven vermelde criteria. Het is mogelijk dat een publisher voorwaarden stelt die een bedrijf verplichten om alleen specifieke applicaties binnen Nederland te gebruiken, of dat een bedrijf alleen hoeft te betalen / rapporteren voor productieapparatuur. Het is noodzakelijk om deze informatie beschikbaar te hebben in uw ITAM-tool om dit onderscheid te maken voor devices (en voor specifieke gebruikerstypen).

Voor sommige bedrijven is het mogelijk om de rol of status van een device te bepalen op basis van de naamgevingsconventie, maar dit verschilt van bedrijf tot bedrijf. Daarom is er geen kant-en-klare oplossing beschikbaar om deze uitdaging aan te gaan.

 

Status van een device

Een van de meest gunstige en minimale inspanningen is om de status van een device te synchroniseren. Tijdens zijn levenscyclus kan de status van een apparaat worden gewijzigd in verschillende waarden die als 'inactief' kunnen worden beschouwd. Aangezien applicaties niet meer actief worden gebruikt, mag een inactief apparaat geen licentierechten gebruiken en moet het daarom worden uitgesloten van reconciliatie.

Gelukkig hebben ITAM tools de functionaliteit om apparaten uit te sluiten van synchronisatie zodra ze een "inactieve" status hebben. Het enige probleem is dat deze status niet automatisch wordt bijgewerkt. Alle apparaten worden als actief beschouwd totdat een eindgebruiker anders aangeeft.

 

Laat ons u helpen

Softline kan uw bedrijf helpen bij het automatisch bijwerken van de status van een device. Het is mogelijk om een ​​connector te maken om de status te synchroniseren met een ander bronsysteem of om de laatste succesvolle inventory date van een apparaat te gebruiken. Natuurlijk is het ook mogelijk om veel andere criteria te gebruiken om apparaten uit te sluiten van gebruiksrechten.

Laten we de mogelijkheden te bespreken!