Softline Group Northern Europe // Knowledge Base // TIP VAN DE WEEK: Thuiswerken? Denk dan aan de licenties!

TIP VAN DE WEEK: Thuiswerken? Denk dan aan de licenties!

Elke week delen we een expert TIP met u.
#37: Thuiswerken? Denk dan aan de licenties!

In deze uitzonderlijke tijden leren veel werknemers en bedrijven op andere manieren te werken. Waar thuiswerken vaak de uitzondering was voor velen, is dat voor - wie het kan - nu de regel geworden. Om het massale gebruik van allerlei thuiswerkmogelijkheden te faciliteren zijn netwerkbandbreedtes vergroot, serverparken opgeschaald en is nieuwe software uitgerold. Dit heeft invloed op de licenties voor de software die men nu gebruikt.

Waar moet men nu op letten om straks problemen te voorkomen?

  • Voorkom een bottleneck. Zorg dat de capaciteit van floating of concurrent use licenties op tijd wordt uitgebreid. Bij deze licenties wordt slechts betaald voor de maximale hoeveelheid gebruikers die tegelijkertijd gebruik maakt van het product. Bij het aangaan van een contract zal zijn uitgegaan van een klein percentage werknemers dat tegelijkertijd een beroep doet op deze thuiswerkfaciliteiten. Alle extra pogingen tot gebruik bovenop de aangekochte gebruiksrechten worden vaak automatisch geblokkeerd. Overweeg software die virtuele omgevingen of toegang tot domeinen of omgevingen mogelijk maakt. Citrix is hier een goed voorbeeld van.
  • Houd rekening met hogere software uitgaven wanneer servers worden verzwaard en serverparken worden uitgebreid om thuiswerkers te ondersteunen. Door de snelheid waarmee faciliteiten worden opgetuigd en uitgebreid, kan er al snel over het hoofd worden gezien dat hiervoor mogelijk ook meer licenties moeten worden aangekocht. Het gaat dan met name om licenties die worden berekend op basis van het aantal servers, processoren of cores. Diverse licenties van Microsoft, IBM en Oracle voldoen aan dit plaatje.

Het is voor het ITAM team een uitdaging om alle wijzigingen bij te houden. Toch is dit essentieel, evenals het feit dat alle mogelijke wijzigingen ook weer terug gedraaid dienen te worden wanneer de situatie weer verandert. Hiermee wijzigt de licentiebehoefte waarschijnlijk opnieuw.

Wij kunnen u helpen!

 

Kunt u hulp gebruiken bij het vaststellen van uw situatie

en uw mogelijkheden? Aarzel niet, en neem contact op met ons!

 

Neem contact op