Softline Group Northern Europe // Knowledge Base // TIP VAN DE WEEK: Hoe start je met applicatie rationalisatie?

TIP VAN DE WEEK: Hoe start je met applicatie rationalisatie?

Elke week delen we een expert TIP met u.
#39: Hoe start je met applicatie rationalisatie?

Terwijl de IT Asset Management industrie volwassen wordt, zien we bij Softline ook dat onze klanten een nieuw volwassenheidsniveau bereiken. Veel van onze klanten zijn de jaren twintig ingegaan met een goede basis, met een duidelijk overzicht van hun geïnstalleerde software en de registratie van hun rechten, en processen die ervoor zorgen dat audits geen onverwachte of zelfs onaangename resultaten hebben. Een logische stap is nu om geld te besparen door het aantal softwaretitels in hun IT infrastructuur te verminderen.

Maar waar te beginnen? Het TIME-model van Gartner is een handig hulpmiddel en biedt een goed begin. Het model werkt door applicaties in 1 van de 4 kwadranten te plaatsen, op basis van hun technische staat en bedrijfswaarde. Dit helpt om te beslissen om een softwaretitel te tolereren (Tolerate), te investeren (Invest), te migreren (Migrate) of te verwijderen (Eliminate). Er bestaan andere modellen met een vergelijkbare aanpak, zoals de kwadranten die worden gebruikt in het APM-volwassenheidsmodel van ServiceNow. Het basisidee is hetzelfde.

 

 

Deze aanpak kan echter leiden tot discussies met belanghebbenden die de applicaties gebruiken. Het meten van technische conditie en bedrijfswaarde lijkt een objectieve meting om de beslissingen van portefeuilles op te baseren. Maar in werkelijkheid spelen zeer subjectieve aspecten zoals persoonlijke gewoonten, cultuur, bedrijfspolitiek en vooringenomenheid een rol. Een mogelijke uitweg is het toevoegen van een derde as aan het model. Er zijn veel mogelijkheden, zoals vereiste vaardigheden, gebruikerservaring en doelplatforms (om er maar een paar te noemen), maar verreweg de meest objectieve zijn beveiligingsproblemen:

Bijvoorbeeld, een applicatie is gepatcht of niet. Er is geen grijs gebied. Op een vergelijkbare manier vormt een specifieke productversie al dan niet een beveiligingsrisico en hebben besturingssystemen zelden een dubbelzinnige support status. Door applicaties te selecteren met het hoogste risico om eerst aan te werken, kunt u snel de waarde van het rationalisatieproces bewijzen. Als bijkomend voordeel creëert u een eerste fase waarin alle belanghebbenden leren samenwerken en de details van het proces gaandeweg uitwerken.

Wilt u weten hoe u deze specifieke gegevens kunt verkrijgen? Neem contact met ons op en ons team van experts helpt u graag verder!

Gratis eBook

Download het kosteloze eBook over Application Rationalisatie en Standardisatie:

Heeft u hulp nodig?

 

Wilt u weten hoe u deze specifieke data kunt krijgen?

Of heft u hulp nodig bij het starten met applicatie rationalisatie?

Neem contact op, ons team van experts helpt u graag!

Neem contact op!