Softline Group Northern Europe // Knowledge Base // TIP VAN DE WEEK: Continue verbetering & ITAM: Pas een bewezen verbetermethode toe en focus op het behalen van resultaten

TIP VAN DE WEEK: Continue verbetering & ITAM: Pas een bewezen verbetermethode toe en focus op het behalen van resultaten

Elke week delen we een expert TIP met u.
#52: Continue verbetering & ITAM: Pas een bewezen verbetermethode toe en focus op het behalen van resultaten

Wanneer we met ITAM stakeholders praten, merken we dat ze veel goede ideeën hebben over wat er moet worden verbeterd. Helaas worden deze goede ideeën zelden vertaald in echte verbeteringen. Wat is de reden hierachter? Zijn de verbeterplannen te ambitieus? Hindert de complexiteit van ITAM ons? Of misschien hebben we gewoon niet de methoden of tools?

Die laatste is makkelijk aan te pakken. Verbetermethoden zijn onderbelicht op ITAM gebied, hoewel methoden zoals Lean en Process Excellence algemeen bekend zijn. Waarom niet beginnen met een model dat gemakkelijk eigen te maken is, zoals de pragmatische PDCA cyclus?

U kunt dit model gebruiken om een ​​structuur voor verbetering te creëren door alle PDCA stappen te volgen: Plan, Do, Check en Act. Begin met een klein initiatief dat in relatief korte tijd kan worden afgerond (max. 2 maanden, bij voorkeur tijdgebonden). Laat de stakeholders de resultaten (deliverables) zien van elke PDCA stap en, belangrijker nog, laat hen de uiteindelijke resultaten zien. Laat tot slot expliciet de link tussen de resultaten en de bedrijfsdoelstellingen zien om uw stakeholders eraan te herinneren waarom dit een verbetering is!

Houd in gedachten: het is een leertraject. Wanneer u aan de volgende cyclus begint, zullen stap voor stap meer mensen de gekozen methode begrijpen. Als ze kunnen aanpassen en volgen, kunt u het aantal verbeterinitiatieven dat tegelijkertijd loopt verhogen. Na een aantal PDCA cycli kunt u voor meer uitdagende verbeteringen kiezen. Onthoud: focus op het leveren van resultaten - breek grote verbeteringen op in beheersbare taken en resultaten.

 

Voordelen van het gebruik van de PDCA-cyclus:

  • Het is een bewezen en gemakkelijk te begrijpen methode. Best practices zijn overal te vinden.
  • Het kan helpen een cultuur op te bouwen die gebaseerd is op continue verbetering met de nadruk op succes.
  • De stapsgewijze aanpak maakt het eenvoudig om effectief verbeteringen door te voeren.

En, last but not least: het laat duidelijk zien dat door ITAM gedreven initiatieven worden uitgevoerd! Dit bouwt vertrouwen op bij alle stakeholders, wat vooral belangrijk is voor verbeterinitiatieven waarbij samenwerking met andere teams noodzakelijk is.

Geïnteresseerd in deze aanpak?

 

Softline heeft kennis van ITAM en diverse verbetermethoden. Neem contact op met ons en we wisselen graag ideeën uit over hoe u continue verbetering binnen uw organisatie verder kunt ontwikkelen.

Ja, ik wil meer weten!