Softline Group Northern Europe // Knowledge Base // TIP VAN DE WEEK: Overweeg IBM's tokenlicenties voor Maximo

TIP VAN DE WEEK: Overweeg IBM's tokenlicenties voor Maximo

Elke week delen we een expert TIP met u.
#55: Overweeg IBM's tokenlicenties voor Maximo

Met de release van Maximo Asset Management 7.6.1. kwam tokenlicentie beschikbaar als een ‘fixed-term’ methode voor licentiebeheer voor klanten. Of nu Maximo of Maximo industry solutions zijn gekocht met of zonder Maximo add-ons, tokenlicenties zijn mogelijk en maken een flexibelere manier van licentiëring mogelijk.

Deze tokens kunnen over gebruikers en de gehele Maximo productsuite worden uitgewisseld, waardoor een specifieke productlicentie of gebruiker allocatie overbodig is. Het token kan herhaaldelijk door de server worden ingewisseld voor een mix van softwarelicenties. Elke keer dat een gebruiker inlogt op het Maximo systeem, kunnen de tokens, afhankelijk van de gebruikersconfiguratie, worden gebruikt. Wanneer een gebruiker uitlogt, worden de tokens teruggebracht in de pool en komen ze beschikbaar voor andere gebruikers.

Klanten kunnen het totale aantal tokens kopen dat nodig is op basis van hun voorspelde gebruik van de tokens. IBM License Key Server wordt gebruikt om de licentie keys voor uw tokens op te slaan en te beheren.

Houd rekening met de volgende onderwerpen wanneer u overweegt om over te schakelen naar tokenlicenties voor Maximo:

 

'Sizing' (voordat u besluit om naar tokens te wisselen)

Wanneer u migreert van een oude metriek naar tokens, vindt er een belangrijke verandering plaats in het overschakelen van traditionele licentie metrieken (Authorized User en Server) naar een tokenmetriek. De sizing wordt waarschijnlijk door IBM Techline samen met de klant uitgevoerd en resulteert in een basishoeveelheid tokens die voor uw organisatie beschikbaar zijn. Vervolgens wordt door IBM een conversieratio gebruikt op de oude metriek en hoeveelheden, die uiteindelijk leidt tot het totale aantal tokens. Dit proces mist misschien enige transparantie en is als een beredeneerde schatting. Softline raadt aan om dit conversieproces zorgvuldig te beheren voordat er een beslissing wordt genomen. Na dit sizing proces kan nog steeds een tokenprijs worden onderhandeld met IBM.

Houd er rekening mee dat perpetual en niet-token licenties niet kunnen worden gecombineerd met token licenties op dezelfde server.

 

Meting (nadat u heeft besloten om naar tokens te wisselen)

Softline adviseert klanten om het Maximo token gebruik regelmatig te controleren en te meten, zodat de sizing voor toekomstige token hoeveelheden goed kan worden voorbereid en seizoen fluctuaties zichtbaar zullen zijn.

De implementatie van de IBM License Key Server (LKS) neemt tijd in beslag en dient direct te gebeuren. Dit vereist voortdurende inspanning en aandacht, en is geen eenmalig proces. Hoeveel en wanneer tokens worden verbruikt en vrijgegeven, is afhankelijk van de geïnstalleerde versie van Maximo en of u meerdere Maximo omgevingen hebt. Er wordt een verzoek verzonden van de Maximo server naar de License Key Server wanneer een token wordt verbruikt of vrijgegeven.

Is tokenlicentie voor Maximo
geschikt voor uw organisatie?

 

Neem voor meer informatie over deze specifieke licentievoorwaarden contact met ons op en wij kunnen u adviseren en ondersteunen bij het maken van de best passende keuze.

 

Ja, ik wil meer weten!