Softline Group Northern Europe // Knowledge Base // TIP VAN DE WEEK: Voorkom tunnelvisie met discovery tooling

TIP VAN DE WEEK: Voorkom tunnelvisie met discovery tooling

Elke week delen we een expert TIP met u.
#65: Voorkom tunnelvisie met discovery tooling (deel 2 van 2)

In deel 1 van deze serie bespraken we het belang van het scoping plan bij het opstellen van uw strategische ITAM plan.

Bij het maken van dat plan is het verleidelijk om de scope te baseren op bestaande tooling zoals de AD en de CMDB. Een aanpak die pragmatisch is, maar die ook zeker leidt tot tunnelvisie door onvolledigheid, slechte datakwaliteit en beperkte dekking door die tools. 

Als u succesvolle ITAM processen wilt implementeren, moet u "uitzoomen" en verder kijken dan de gedocumenteerde realiteit. Softline heeft een model gemaakt om de discussie op gang te helpen, op basis van waar en hoe informatie over activa wordt gedeeld. 

Wanneer we kijken naar waar informatie over IT assets is opgeslagen, zijn er verschillende opties: 

  • Om te beginnen zijn er officiële tools zoals een ITAM- of SAM tool en financiële systemen, die informatie bevatten over gedocumenteerde assets.
  • Een wat grotere collectie bevat de assets die nog deel uitmaken van de formele IT, maar die in geen enkele tool zijn geregistreerd. Er kan een geldige reden zijn, zoals technologische beperkingen, waarom deze activa wel deel uitmaken van de discussie over IT, maar niet worden geregistreerd. Deze assets worden besproken in bijeenkomsten en kunnen zelfs onderwerp van verbeterplannen zijn, maar zijn (nog) niet geregistreerd in formele tooling.
  • Dan is er shadow IT. Dit zijn de assets die we kennen, maar waarvoor we onze ogen sluiten of die zelden officieel worden besproken. Laat staan ​​worden geregistreerd.
  • Ten slotte zijn er assets die totaal onbekend zijn voor de IT, maar die WEL deel uitmaken van de IT infrastructuur. Ze omvatten ‘lost assets’, zakelijke IT en geïntegreerde systemen. We moeten uitzoomen op bedrijfsniveau om kennis te krijgen van deze activa.

Discovery tooling kan helpen om inzicht te krijgen dat verder gaat dan het beperkte zicht op officiële tooling en om tunnelvisie te voorkomen. In de afgelopen jaren is discovery tooling volwassener geworden en zijn de mogelijkheden uitgebreid met ‘dependencies’ en relaties die de basis vormen van service mapping, bovenop de bestaande mogelijkheden voor het scannen van individuele assets. 

Met IT Asset Discovery kunnen bedrijven "uitzoomen" en kennis opdoen over netwerksegmenten, software en hardware die voorheen niet op de radar stonden. Dit maakt gefundeerde beslissingen mogelijk over uw strategisch ITAM plan / scopingplan en biedt het nodige inzicht voor een volwassen risk management. 

Vind hier de on demand van de ITAM Review Online Summit!

Meer weten?

Neem contact op met Softline voor meer informatie. 

Ja, ik wil meer weten!