Softline Group Northern Europe // Knowledge Base // TIP VAN DE WEEK: Trends die een IT asset manager in de gaten moet houden

TIP VAN DE WEEK: Trends die een IT asset manager in de gaten moet houden

Elke week delen we een expert TIP met u.
#30: Alles wat je kunt bedenken “as a service”: Trends die een IT asset manager in de gaten moet houden. 

Waar u ook actief bent, in 2020 wordt u geconfronteerd met één van (en hopelijk niet allemaal): Infrastructure as a Service (IaaS), Software as a Service (SaaS) of Platform as a Service (PaaS). Publishers bieden alles wat u zich ooit had kunnen voorstellen “als een service”. De lijst gaat maar door, waardoor je leven lastiger wordt met elke ontwikkeling waarover je op LinkedIn leest.

Het opnemen, optimaliseren (“rightsizing”) en beheren van deze services wordt een uitdaging voor de ITAM-teams. Waar traditionele ITAM (of Software Asset Management) zich richt op het juiste gebruik van middelen volgens wettelijke afspraken, verschuift de focus radicaal wanneer (donkere) wolken aan de horizon verschijnen. Wat betreft cloud infrastructuren verschuift de ITAM focus van compliance naar cloudconsumptie management & optimalisatie. 

Hoewel momenteel slechts tot 20% van de bedrijfstoepassingen cloud-gebaseerd is, kan de komende jaren een beweging in richting de cloud worden verwacht. Deze toenemende verschuiving naar cloud-gebaseerde oplossingen betekent dat uw ITAM processen nog fijner afgestemd en genuanceerd moeten worden om aan te kunnen passen. Dus, welke cloud ontwikkelingen moet u volgen vanuit een ITAM perspectief? Hier zijn enkele trends om in de gaten te houden: 

Hybrid Multicloud oplossingen

Gezien de onvermijdelijke opmars van cloudacceptatie, kijken klanten naar hybride of multicloud omgevingen en mogelijkheden die aan hun behoeften voldoen op de meest kostenefficiënte en meest geschikte manier. Publishers lijken deze multicloud-strategie gegeven te hebben geaccepteerd. Ze hebben al oplossingen aangekondigd waarmee klanten delen van dezelfde werklast in verschillende cloudomgevingen kunnen uitvoeren. Publishers willen immers niet buiten de boot vallen! 

Met multicloud-strategieën kunnen klanten gebruik maken van verschillende clouds die gecombineerd aan hun behoeften voldoen. Omdat klanten verschillende clouds of cloud-oplossingen tegelijkertijd kunnen gebruiken, wordt het vastleggen, optimaliseren en beheren van de cloud een nog grotere uitdaging met betrekking tot ITAM, omdat alle omgevingen naadloos moeten worden beheerd en onderhouden.  

Portable Containers

Containeroplossingen en -strategieën nemen ook toe, terwijl publishers meer nadruk leggen op pakket-applicatieoplossingen. Systemen voor het implementeren, schalen en beheren van applicaties in (cloud-ready) containers worden vrijgegeven en worden algemeen beschikbaar voor klanten. 

Containers bieden bedrijven een manier om werklast naar een cloud te verplaatsen en tussen clouds te verplaatsen, en flexibiliteit en draagbaarheid te creëren binnen een multicloud- of hybride cloudomgeving. Op deze manier kan een cloud-vendor lock-in worden voorkomen en kan de zoektocht naar wat het beste bij het bedrijf past, zeer overzichtelijk en objectief zijn. 

Samenwerken voor cloudoptimalisatie

Vanwege de verschuiving van uitgaven richting verschillende IT-oplossingen als een service, is het makkelijk om de IT-uitgaven en toegevoegde waarde voor de business van specifieke services uit het oog te verliezen. Het optimaliseren van de uitgaven is cruciaal, rekening houdend met de specifieke waarde die een service biedt. Infrastructuurspecialisten, architecten, asset managers moeten samenwerken om de clouduitgaven te budgetteren, te voorspellen en te plannen. 

Laat onze ITAM experts u adviseren!

Softline kan u helpen bij het ontwikkelen van uw cloudstrategie, het optimaliseren ervan op de best passende manier voor uw bedrijf en het stroomlijnen van uw dagelijkse activiteiten. Bel ons en ontdek hoe uw achter uw cloud de zon schijnt! 

Neem contact op