Softline Group Northern Europe // Knowledge Base // Stop met het verspillen van geld aan licenties bij het ontmantelen van Assets en gebruik ServiceNow SAM Pro

Stop met het verspillen van geld aan licenties bij het ontmantelen van Assets en gebruik ServiceNow SAM Pro

Elke week delen we een expert TIP met u.
54: Stop met het verspillen van geld aan licenties bij het ontmantelen van Assets en gebruik ServiceNow SAM Pro

Binnen de meeste bedrijven is Lifecycle Management voor eindgebruiker devices en servers onder controle. Wanneer hardware assets moeten worden vervangen, worden fysieke devices opgehaald bij de eindgebruikers of uitgeschakeld, en worden de nieuwe assets geïnstalleerd en in productie genomen.

Echter, het updaten van de Hardware Asset Management administratie (CMDB) maakt niet altijd deel uit van het standaardproces. Normaalgesproken is dit geen groot probleem, aangezien er processen zijn die zorgen voor "verouderde systemen" en deze na een bepaalde periode weggooien. Maar, tot dat moment worden de licenties met betrekking tot dat asset nog steeds gebruikt.

Als we rekening houden met het grote aantal assets dat op een willekeurig moment wordt vervangen, kan de impact op uw licentiepositie enorm zijn. Niet alleen omdat licenties worden verbruikt door apparaten die niet meer in gebruik zijn, maar ook omdat de volledige licentiepool onnodig groot is.

Samenvattend: slecht asset management leidt tot een onnodige vraag naar een licentiepool, die onnodig groot is, en zo het geld van uw organisatie vast houdt op een plek waar het niets bijdraagt!

 

Wat als we u zouden vertellen dat er een manier is om dit proces te automatiseren en te optimaliseren?

Ten eerste moet u de ServiceNow SAM Pro module hebben geïnstalleerd. Ten tweede moet u systeemvervangingen afhandelen met behulp van ‘changes’. Als aan beide voorwaarden is voldaan, neemt u gewoon het oude en nieuwe systeem op in de change en stelt u ze in op de juiste status. (Zorg er bij meerdere systemen voor dat u het oude en het nieuwe systeem aan elkaar koppelt in ServiceNow.) De SAM Pro module zal automatisch de software van het oude naar het nieuwe systeem toewijzen en deze opnemen in de software inventaris van SAM Pro. Op deze manier zal het gebruik van licenties eenvoudig van het ene systeem naar het andere gaan, in plaats van dat het oude systeem nog steeds licenties verbruikt gedurende de tijd die nodig is om het buiten gebruik te stellen.

 

Hoe u geld bespaart:

Door de laatste fase van de levenscyclus van een asset op deze manier af te handelen, blijft uw licentieverbruik gelijk, in plaats van omhoog te gaan bij het vervangen van hardware of zelfs drastisch toe te nemen in geval van een grotere migratie.

Een ander voordeel is dat u geen inventaris meer hoeft te maken van software op te vervangen systemen. Dit overzicht is automatisch beschikbaar via de SAM Pro module binnen ServiceNow. U bespaart dus niet alleen op licentiekosten, maar ook op IT migraties en hardware vervangingen.

 

Wilt u meer weten? Neem gerust contact met ons op...

Wilt u weten hoe u kunt stoppen met het verspillen van geld ....

 

... aan licenties bij het ontmantelen van Assets met gebruik van ServiceNow SAM Pro?

 

Neem nu contact op!