Softline Group Northern Europe // Knowledge Base // TIP VAN DE WEEK: ITAM is not a project!

TIP VAN DE WEEK: ITAM is not a project!

Elke week delen we een expert TIP met u.
#42: ITAM is geen project!

Veel SAM / ITAM projecten starten met een tool implementatie, gevolgd door de onboarding van een aantal publishers in de geïmplementeerde tool. Daarna soms gevolgd door een ITAM assessment, proces design en implementatie.

Tips en ervaringen van een ITAM implementatie Project Manager

 Als Project Manager heb ik vele ITAM / SAM projecten geleid en harde lessen geleerd. De bovengenoemde volgorde is niet per definitie de juiste. Het is waar, een tool implementeren en inrichten leidt tot inzichten die veelal in, met name complexe, organisaties niet aanwezig zijn. Die winst wordt inderdaad behaald. Echter de inrichting van ITAM processen leidt er toe dat er awareness wordt gekweekt, verantwoordelijkheden worden verdeeld, herhaalbaarheid kan worden toegepast en voortgang kan worden gemeten. 

Vaak wordt gebruik gemaakt van het momentum van het project om de tool in te richten en het klopt,  dit werkt. Alle benodigde resources kunnen voor dit project worden aangehaakt omdat er tenslotte een klus geklaard moet worden. Het eindresultaat is dan een geïmplementeerde en ingerichte tool met als kers op de taart Licentie Positie Rapportages. 

Het project is beëindigd en het succes wordt, met een beetje geluk, gevierd en deliverables worden overgedragen aan de ITAM afdeling. 

En dan... is de ITAM afdeling aan zet. Het Licentie Positie Rapport, het woord zegt het al, laat de positie van het gebruik van de entitlements zien, en wil niet zeggen dat men compliant is. Het Licentie Rapport staat vol met adviezen en mitigation actions om het risico van incompliancy te verkleinen. De organisatie moet dus echt aan het werk. Nu wordt het lastig. Het momentum van het project is er niet meer en ITAM processen zijn of niet ingericht of niet duidelijk bij de verantwoordelijke afdelingen. Het gevolg: het zo succesvolle project blijkt snel aan waarde te verliezen. 

Een project manager wil graag resultaat zien, niet alleen voor de korte termijn maar bij voorkeur ook voor de lange termijn. Een organisatie dient de vruchten te kunnen plukken van het projectresultaat als begin van de ITAM reis. 

 

Lessons learned

Mijn "lessons learned": investeer tijd en energie in het ITAM process design, en maak een goede start met het implementeren van de processen voordat je aan het project begint. Het resultaat zal zijn dat de implementatie van het project een stuk sneller en efficiënter gaat. Partijen zijn tenslotte al ‘ITAM aware’ en weten waar het project al die informatie voor nodig heeft. De ITAM wielen gaan langzaam draaien waardoor de ITAM trein op stoom komt na het project. 

Wij helpen u om uw ITAM trein op stoom te brengen – en te houden!

 

Ons team van experts kan u helpen om uw ITAM proces in te richten en te implementeren, en beheersbaar te houden. Zo kunt u het maximale halen uit uw ITAM proces en uw team. We vertellen u er graag over!  

Neem contact op!  

Neem contact op!