Softline Group Northern Europe // Knowledge Base // TIP VAN DE WEEK: Back it up! Het Oracle beleid verandert

TIP VAN DE WEEK: Back it up! Het Oracle beleid verandert

Elke week delen we een expert TIP met u.
#66: Back it up! Het Oracle beleid verandert

Zoals officieel verklaard door Oracle, moet alle on-premise Oracle-software gelicentieerd zijn wanneer de software "geïnstalleerd en/of actief" is.

Er moet dus een licentie worden verkregen, ongeacht of de software wordt gebruikt of niet. Hoewel deze stelling in sommige gevallen op zijn minst betwistbaar is, vormt ze nog steeds een risico dat moet worden beheerd. Als het gaat om de oplossingen voor noodherstel (of gegevensherstel) van Oracle, kan het nog ingewikkelder worden.

Ter herinnering: Oracle heeft drie verschillende smaken als het gaat om gegevensherstel:

  • Failover oplossingen;
  • Standby en Mirror oplossingen (synchronisatie);
  • Test- en back-up oplossingen.

Voor elk van deze smaken hebben we de belangrijkste inhoud uit het bijgewerkte Oracle Data Recovery Licensing Policy uitgelicht. We raden u te allen tijde aan om de volledige Oracle beleidsdocumenten zeer zorgvuldig te lezen.

 

Failover oplossingen

In feite heeft een failover oplossing betrekking op een geclusterde infrastructuur waarbij meerdere nodes toegang hebben tot één enkele SAN-opslagfaciliteit. Wanneer een failover (een omschakeling van primaire naar failover node) plaatsvindt, kan de failover node slechts 10 periodes van 24 uur worden gebruikt zonder een extra licentie voor de software die op de failover node is geïnstalleerd en/of draait. Als dit aantal wordt overschreden, heeft de failover node een eigen licentie nodig. Zelfs als de failover node slechts een paar uur op één dag wordt gebruikt, telt het nog steeds als een periode van 24 uur. Dezelfde ‘license metric’ is te allen tijde van toepassing op software die is geïnstalleerd op zowel de primaire als de failover node en slechts één failover node is gratis binnen een clusteromgeving. Ook blijft het Oracle Partitioning Policy geldig voor elke licentieerbare node.

 

Standby of mirroring oplossingen

Wanneer gegevens (inclusief binaire bestanden) worden gekopieerd naar of gesynchroniseerd met een ander apparaat, gaat het om standby of mirroring oplossingen. In dit geval moeten beide apparaten worden gelicentieerd volgens het relevante Oracle beleid. Deze typen Data Recovery nodes moeten overeenkomen met de primaire node, tenzij RAC (Real Application Clusters) wordt gebruikt of de Oracle Data Management Cloud optie wordt gebruikt. Voor beide opties is geen licentie voor de herstelserver vereist voor geïnstalleerde Oracle software.

 

Test- en back-up oplossingen

Het testen van fysieke kopieën van back-ups is toegestaan binnen de Oracle Database licentie. Dat omvat het recht om de database maximaal vier keer binnen een bepaald kalenderjaar op een computer zonder licentie uit te voeren, met een maximum van 2 dagen per test. Het bovengenoemde recht heeft geen betrekking op enige andere methode voor gegevensherstel - zoals mirroring - waarbij de binaire bestanden van het Oracle programma worden gekopieerd of gesynchroniseerd.

 

Partitioning Policy

Naast de updates voor dataherstel heeft Oracle nog een belangrijke update gemaakt. Houd er rekening mee dat Oracle ook een aparte sectie heeft toegevoegd aan hun Partitioning Policy. In dit gedeelte wordt beschreven hoe Oracle programma's worden gelicentieerd bij het gebruik van Container en/of Kubernetes clusteroplossingen.

 

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

 

Aanvullende informatie:
https://www.oracle.com/assets/data-recovery-licensing-070587.pdf 
https://www.oracle.com/assets/partitioning-070609.pdf 
 

Meer weten?

Neem contact op met Softline voor meer informatie. 

Ja, ik wil meer weten!