Softline Group Northern Europe // Knowledge Base // TIP VAN DE WEEK: Claim ongebruikte licenties terug met Tanium

TIP VAN DE WEEK: Claim ongebruikte licenties terug met Tanium

Elke week delen we een expert TIP met u.
#40: Claim ongebruikte licenties terug met Tanium

De initiële reden voor bedrijven die SAM / ITAM implementeren is meestal om compliant te worden en te blijven. Een goede start, aangezien ervoor zorgen dat het consumptieaantal de rechten niet overtreft, veel geld kan besparen tijdens audits. Bedrijven kunnen echter nog meer besparen op hun operationele uitgaven door hun verbruik nog verder te verlagen. Een efficiënte manier om dit te bereiken is het terugvorderen van ongebruikte licentierechten.

Geldt dit scenario voor uw bedrijf? Laten we eens kijken met deze zeer eenvoudige test:

 

Creëer binnen 20 minuten uw eigen business case:

1. Open uw SAM / ITAM-tool;

2. Maak een rapport met het aantal MS-projectinstallaties;

3. Denk terug, en vergelijk het aantal dat u zojuist heeft gevonden met het aantal Gantt-grafieken dat u vorig jaar in uw bedrijf zag;

4. Zoek de prijs op die u per jaar betaalt voor MS Project.

En voila! Uw businesscase! En als u er niet van overtuigd bent, probeer dan hetzelfde te doen met MS Visio en het aantal stroomschema's, of een Adobe product versus de visuals die binnen uw organisatie zijn gecreëerd. U snapt het idee.

 

Dus nu we uw aandacht hebben: wat gebeurt er eigenlijk?

Elke organisatie heeft te maken met software die wordt aangevraagd en slechts een of twee keer wordt gebruikt. Niemand verwijdert de software na deze "gebruiksperiode", dus elke keer dat u uw SAM / ITAM tools gebruikt om het licentiegebruik te berekenen, tellen deze "slapende" installaties op bij uw software uitgaven. Veel eindgebruikers vragen MS Visio Standard of Professional (in plaats van de Viewer) om een tekening te bekijken die ze via e-mail hebben ontvangen. Of ze vragen software aan om één tekening te maken en gebruiken deze daarna nooit meer.

 

Hoe helpt Tanium precies?

Om kosten te besparen, heeft u bruikbare gegevens nodig. Tanium maakt het eenvoudig om gebruiksgegevens van applicaties over een bepaalde periode te verzamelen, die data te filteren op applicaties die aanzienlijke kosten hebben, en de resulterende data te presenteren in een uitgebreid rapport. Laten we eens kijken hoe u deze verdachte installaties kunt beheren:

  • Stap 1: Werp een breed net uit: met Tanium kunt u een lijst samenstellen met applicaties en hun gebruik. U kunt Tanium configureren om elke 5 minuten te draaien om de gegevens te verzamelen die u nodig heeft.
  • Stap 2: Zoek de grote vis: de volgende stap is het filteren van de gegevens zodat u uw inspanningen kunt concentreren. De toepassingen die u in de gaten moet houden om kosten te besparen, zijn de toepassingen die al meer dan 90 dagen niet zijn gebruikt. Deze worden weergegeven in “Add/Remove programs”. “Application Usage” houdt zaken als internetbrowsers en freeware bij, die er niet toe doen als je naar de kosten kijkt. We willen filteren op geïnstalleerde applicaties, om diegenen te tonen die geld kosten.
  • Stap 3: Kies het juiste aas: met Tanium kunt u de bestaande gebruiksgegevens van toepassingen wissen, zodat u een nieuwe start kunt maken en gegevens kunt ophalen van wanneer Tanium begon met het verzamelen van gebruiksgegevens van een “endpoint”.
  • Stap 4: Bot vangen kan bijna niet meer: tijdens de volgende geplande import heeft Tanium "Asset" de aangepaste rapportgegevens beschikbaar. Zodra u de software heeft geïdentificeerd die u wilt verwijderen, is dit eenvoudig in Tanium. U kunt Tanium "Content" of Tanium "Deploy" gebruiken om applicaties van derden te beheren. U kunt de gegevens nu ook gebruiken om met licensing / inkoop te werken, om licentiekosten terug te vorderen.

 

Over de voordelen van Tanium endpoint management

Het voordeel van Tanium is dat één enkele agent wordt gebruikt voor zowel detectie als terugvordering van software installaties. Elke installatie waar u zich op wilt richten, wordt verwijderd van alle apparaten die van toepassing zijn, waardoor de licentie wordt vrijgegeven. Op deze manier kunt u de licentie opnieuw toewijzen aan een gebruiker die de applicatie daadwerkelijk zal gebruiken, of kan deze onderwerp van discussie zijn tijdens uw volgende true-up onderhandelingen!

Wilt u kosten besparen?

 

Softline kan uw organisatie helpen

met de workflows en het terugvorderproces

van licenties met Tanium.

 

Neem nu contact met ons op!