Softline Group Northern Europe // Knowledge Base // TIP VAN DE WEEK: Geen ITAM processen of ITAM tooling = kostenbesparingen mislopen!

TIP VAN DE WEEK: Geen ITAM processen of ITAM tooling = kostenbesparingen mislopen!

Elke week delen we een expert TIP met u.
#41: Geen ITAM processen of ITAM tooling = kostenbesparingen mislopen!

Het verlagen van IT uitgaven is al jaren een belangrijk onderdeel op de takenlijst van de CIO en de huidige crisis heeft ertoe geleid dat IT kostenbesparingen nog hoger op die lijst staan. Het intensiveren van uw IT Asset Management kan uw kans zijn om dit specifieke onderdeel af te strepen.

Gartner heeft berekend dat organisaties tot een derde van hun jaarlijkse IT budget kunnen besparen door ITAM te implementeren. CIO's en asset managers moeten solide ITAM processen en -tooling inzetten waarmee ze financiële middelen kunnen vrijmaken, risico's kunnen verkleinen en auditproblemen kunnen verminderen. We weten allemaal dat enterprise licenties niet goedkoop zijn, en dus kunnen betere ITAM processen en -toolsets mogelijk miljoenen euro's besparen. Onder- en overbenutting alleen kan al 25% van uw huidige IT-budget opeten.

Klinkt als een goed plan? Maar er is een probleem. Het implementeren van ITAM tools en -processen brengt eigen kosten met zich mee. Dus hoe overtuigt u uw CIO om te investeren in ITAM? Overweeg de volgende 5 belangrijke onderwerpen bij het maken van de business case voor het implementeren van ITAM tools en -processen:

 

1. Bespaar tijd en kosten door activa te centraliseren

ITAM- of SAM-tools slaan idealiter alle asset-informatie op één plek op, zodat u uw IT assets op elk moment kunt beheren en sommige van de tijdrovende taken met betrekking tot IT assetbeheer kunt automatiseren. Dankzij de verbeterde toegankelijkheid kunt u operationele processen standaardiseren en cruciale managementgegevens veel sneller ophalen. Een solide ITAM platform ondersteunt uw ITAM strategie en elimineert tijdverspilling tussen taken.

2. Verhoog de operationele efficiëntie

Een ITAM tool helpt u bij het optimaliseren van uw bedrijfsinfrastructuur en het maximaliseren van de activiteiten door realtime gegevensregistratie. Dit maakt on-demand eerste inzichten mogelijk in het huidige gebruik van softwarelicenties, en vergemakkelijkt tijdige beslissingen over mitigerende acties voor onderwerpen als risico's, toekomstige asset behoeften en het belang van renewals.

3. Vermijd boetes en heffingen

Het is bewezen dat goed geïmplementeerde ITAM processen en -tools meer controle bieden en u boetes zullen besparen vanwege non-compliance en niet-gelicentieerde software. Door het eigendom van niet-conforme software vast te stellen, biedt een ITAM tool de meest nauwkeurige informatie waarmee organisaties compliant kunnen blijven en risico's kunnen minimaliseren.

4. Inzicht in IT kostenstructuur

ITAM processen en -tooling verzekeren een organisatie van uitgebreide zichtbaarheid en duidelijke inzichten over het aantal verleende licenties en kosten binnen bedrijfsonderdelen of werkmaatschappijen. Met gegevens die zijn opgehaald uit een ITAM tool, kunnen organisaties managementprocessen verfijnen op basis van een analyse van de informatie. Organisaties kunnen nauwkeurig zien wie een licentie gebruikt en wie niet, waardoor beslissingen over de aankoop van assets kunnen worden gebaseerd op actuele informatie in plaats van op eigen verklaringen en veronderstellingen. Dit zal helpen de licentiekosten effectiever en op een proactieve manier te beheren.

5. Geen support kosten voor ongebruikte software

Door op elk moment gecentraliseerde informatie over de naleving van licenties beschikbaar te hebben, kunt u de zichtbaarheid van de licentie voor verschillende soorten gebruikers en access vereisten vaststellen. Solide ITAM processen en het juiste gebruik van ITAM tooling zorgen ervoor dat organisaties voorbereid zijn en op tijd ongebruikte software kunnen identificeren. Onnodige support kosten kunnen worden vermeden en er ontstaat een strakkere grip op softwarekosten.

Wat wilt u bereiken?

Wilt u:

  • tijd en kosten besparen?
  • operationele efficiëntie verhogen?
  • boetes en heffingen vermijden?
  • hulp bij het implementeren van processen en tools?

Wij kunnen helpen! Wat de doelstellingen van uw organisatie ook zijn, wij kunnen u helpen deze te realiseren op een manier die bij uw organisatie past.

Ja, ik wil meer weten