Softline Group Northern Europe // Knowledge Base // Tip van de week: Het managen van licentie uitdagingen voor On-Product software

Tip van de week: Het managen van licentie uitdagingen voor On-Product software

Elke week delen we een expert TIP met u.
#70: Het managen van licentie uitdagingen voor On-Product software

Wanneer software samen met hardware in licentie wordt gegeven, kan het een echte uitdaging zijn om te bepalen welke voorwaarden van toepassing zijn en hoe deze moeten worden geïnterpreteerd. Om het wat duidelijker te maken, laten we de verschillende varianten samenvatten:

  • Appliance: Een Appliance is een pre-geïntegreerde hardware- en softwarebundel van één leverancier.
  • On-Product software: Hardware gemaakt door een leverancier en gevuld met verschillende software producten van verschillende Original Equipment Manufacturers (OEM*).

Wat de licentie betreft, is de software op een Appliance meestal inbegrepen en gelicentieerd met de Appliance. Voor On-Product software kunnen echter verschillende soorten software worden gebruikt door verschillende OEM leveranciers. Sommige software kan freeware zijn, terwijl andere software commercieel kan zijn.

Meestal is het gebruik van freeware geen probleem, maar freeware komt soms met zeer specifieke gebruiksrechten en regels. "Kan deze freeware gebruikt worden in commercieel ontwikkelde producten" is een van de vragen die men zich moet stellen.

Aan de andere kant kan een andere vraag gesteld worden: Wat heeft uw aandacht nodig bij het gebruik van commerciële software binnen een OEM-systeem?

Het antwoord is om de mogelijke opties te bespreken met de software publishers, om te weten hoe de software zal worden gebruikt en of dit is toegestaan. Of maak een uitzondering voor uw specifieke product en zorg dat er een overeenkomst wordt getekend om te valideren.

De On-Product fabrikant moet op zijn beurt zeker weten dat de Bill-of-Material van het systeem correct wordt beheerd. Alle gebruiksrechten dienen te zijn vastgelegd en overeengekomen met de software publishers.

Een Bill-Of-Material moet aangeleverd worden, compleet zijn en ten minste bevatten:

  • de (freeware en commerciële) software die in gebruik is;
  • de totale hoeveelheid gebruikte licenties (op basis van de overeenkomst met de softwarefabrikanten);
  • de software editie en de gebruikte versie.

Het te allen tijde hebben van een duidelijk beeld helpt niet alleen bedrijven die On-Product software gebruiken om audits te voorkomen, maar helpt ook een On-Product fabrikant bij de ontwikkeling van het product.

 

* Een OEM is een bedrijf dat onderdelen en apparatuur produceert voor gebruik door een andere fabrikant.

Wilt u meer weten...

... over het licentiëren van On-Product software?

Onze experts helpen u graag!

 

Neemt u gerust contact met ons op.

Ja, ik wil meer weten!