Softline Group Northern Europe // Knowledge Base // TIP VAN DE WEEK: ITAM kan ontslagen voorkomen

TIP VAN DE WEEK: ITAM kan ontslagen voorkomen

Elke week delen we een expert TIP met u.
#67: ITAM kan ontslagen voorkomen

De afgelopen maanden zijn we overspoeld met sombere informatie over de kans op een recessie als gevolg van Covid-19. De nieuwe golf van lockdowns dwingt bedrijven om goed te kijken naar mogelijkheden om kosten te besparen binnen de gehele organisatie.

Helaas zien organisaties en besluitvormers enkele mogelijkheden nog wel eens over het hoofd om daadwerkelijk geld te besparen op de IT omgeving. Door IT Asset Management (ITAM) nader te bekijken, en werkelijke kostenbesparingen vanuit een ander perspectief te identificeren en te realiseren, kunnen veel andere harde (en impopulaire) maatregelen om kosten te besparen worden vermeden. 

Het is een bewezen feit dat ITAM een cruciale oplossing kan zijn om een ​​organisatie te helpen tijdens een recessie. De kostenbesparende voordelen van ITAM zouden echter deel moeten uitmaken van de feitelijke planning van hoe om te gaan met de gevolgen van een recessie en hoe mogelijk zelfs banen kunnen worden gered en groei kan worden gehandhaafd. 

In de ‘Worldwide IT Spending Forecast’ van Gartner wordt gesteld dat ITAM bedrijven wereldwijd minstens $ 67,7 miljard zou kunnen besparen. En op basis van ervaring weet Softline dat er jaarlijks minimaal 5% op IT- en softwarekosten bespaard kan worden. Onze Tips van de Week hebben al een aantal solide oplossingen laten zien die kunnen worden geïmplementeerd om daadwerkelijk besparingen te realiseren. Ook hebben de business cases over bijvoorbeeld IBM licenties aangetoond dat, door het implementeren van ITAM best practices, de licentiekosten en risico's met honderdduizenden euro's kunnen worden verminderd. 

Zoals Martin Thompson van de ITAM Review onlangs verklaarde: “Hoewel het onmogelijk is om de impact van ITAM op het behoud van banen volledig te correleren, kunnen we de mogelijkheid illustreren met enkele simpele sommen. Uitgaande van Gartner’s nieuwste ‘Worldwide IT Spending Forecast’, zullen de totale uitgaven aan datacentersystemen, bedrijfssoftware en devices (de drie gebieden van IT uitgaven die ITAM kan aanpakken) volgend jaar $ 1,35 biljoen bedragen. Als ITAM deze uitgaven met slechts 5% kan verminderen (wat op zichzelf een conservatieve schatting is voor de industrie), komt dat neer op meer dan $ 67,7 miljard aan potentiële besparingen door ITAM alleen. Dat is genoeg om vele honderdduizenden banen te redden." 

ITAM, een reële en realistische mogelijkheid om kosten te besparen

Over het algemeen, zoals we gezien hebben gedurende 10 jaar ITAM implementaties in grote organisaties, is de hoeveelheid geld die door ITAM kan worden bespaard echt en aanzienlijk. Organisaties moeten deze mogelijkheid in overweging nemen bij het zoeken naar manieren om kosten te besparen op korte, middellange en lange termijn. Onderzoek manieren om uw ITAM programma's te verbeteren, uit te breiden en in staat te stellen nog meer waarde te genereren in het hele bedrijf, wat op zijn beurt het bedrijf en zijn werknemers zal helpen. 

Meer weten?

Neem contact op met Softline voor meer informatie. 

Ja, ik wil meer weten!