Softline Group Northern Europe // Knowledge Base // TIP VAN DE WEEK: Een SAM / ITAM tool implementatie, hoe lang duurt dat?

TIP VAN DE WEEK: Een SAM / ITAM tool implementatie, hoe lang duurt dat?

Elke week delen we een expert TIP met u.
#57: Een SAM / ITAM tool implementatie, hoe lang duurt dat?

Deze vraag wordt ons als implementatie partner vaak gesteld. We zouden hier graag een éénduidig antwoord op willen geven, maar meerdere factoren spelen hierbij een rol.

Een zeer belangrijke factor is sponsorship. De ervaring leert dat als de implementatie door de juiste sponsoren worden ondersteund en dat wanneer zij bereid zijn het belang van deze toolimplementatie breed uit te dragen, dit bijdraagt aan meer samenwerking en een kortere doorlooptijd van de implementatie.

Daarnaast is stakeholder management van groot belang. Het ligt voor de hand alleen medewerkers en afdelingen te betrekken die sec nodig zijn om de (technische) implementatie tot een goed einde te brengen. Overweeg om ook afdelingen te betrekken die geïnteresseerd zouden kunnen zijn in de data die de tool gaat opleveren. Je kunt hierbij denken aan configuratie management, life cycle management, security, maar bijvoorbeeld ook aan contract management of de financiële afdeling. Hoe meer mensen het belang zien van het implementeren van een SAM / ITAM tool, hoe meer, soms onverwachte, bijdragen er verwacht kunnen worden. 

Hanteer een stapsgewijze benadering. Dit klinkt logisch, want bij een technische implementatie zullen tenminste eerst servers en databases beschikbaar moeten zijn voordat er überhaupt een installatie kan starten. Maar we bedoelen hiermee: probeer zo snel mogelijk toegevoegde waarde uit de tool te halen. Bijna alle SAM / ITAM tooling werkt met agents die op alle devices geïnstalleerd moeten worden. Dit vereist in veel gevallen een groot deel van de totale doorlooptijd. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden om te starten met het koppelen van al bestaande (inventory) bronnen zoals SCCM, Altiris, ADDM etc. Na het koppelen van deze bronnen blijkt in de praktijk dat men al 80% van alle software inventory in beeld heeft en er al een schat aan informatie ter beschikking staat.

Samenvattend: pas de sterke punten van agile werken toe binnen het project:

  • Stel een product owner aan;
  • Formeer multi-disciplinaire teams;
  • Voeg waarde toe bij elke stap en lever tussenproducten op.

Uw SAM / ITAM tooling implementatie

 

Heeft u vragen of heeft u advies nodig over het implementeren van SAM / ITAM tooling?

Aarzel dan niet om contact op te nemen. Ons ervaren team van experts kan u zeker helpen!

Ja, ik wil meer weten!