Softline Group Northern Europe // Knowledge Base // IBM licentie uitdagingen aangaan - 5 tips om u te helpen!

IBM licentie uitdagingen aangaan - 5 tips om u te helpen!

Alle ITAM managers krijgen wel eens te maken met uitdagingen bij het beheren van IBM licenties. Om u op weg te helpen, hebben we 5 praktische & nuttige tips verzameld uit ons webinar over het beheren van IBM licenties in ServiceNow SAM.

Betaal wat u gebruikt & Gebruik wat u betaalt!

In onze dagelijkse werkzaamheden helpen wij u met het optimaliseren en verlagen van de jaarlijkse kosten, en zorgen wij ervoor dat u soepel door een IBM audit heen komt. Tijdens dit werk ervaren we vaak dat klanten veel geld kunnen besparen, maar zich dit vaak niet realiseren.

Betaal wat u gebruikt: wees compliant en voorkom niet-gebudgetteerde, soms enorme, boetes in geval van een audit. En hier geldt: meten is weten! Het geeft meer inzicht in de IBM software licenties met alle problemen van dien en verhoogt de mate van controle op de IBM software producten. Kortom: als u uw softwareverbruik kent, versterkt dat uw toekomstige onderhandelingspositie met IBM.

Gebruik wat u betaalt: klanten verlengen vaak "gewoon" hun abonnementen op jaarbasis zonder verdere analyse. Dit kan te wijten zijn aan tijdgebrek of aan andere prioriteiten. Maar met een betere analyse en betere inzichten kunt u uw jaarlijkse Subscription & Support (S&S) kosten aanzienlijk verlagen.

Een enkel IBM softwareproduct kan volgens meerdere metrics worden gelicentieerd

IBM hanteert meer dan 150 verschillende licentie metrics, zoals bijvoorbeeld core based (PVU), user based of capacity based. Eén enkel product kan echter volgens meerdere metrics worden gelicentieerd. Controleer dus altijd uw Proof of Entitlement (PoE) om te zien welke metric u hebt gekocht. U kunt zelfs kiezen welke metric het beste bij uw omgeving past, voordat u het product koopt!

Als u eenmaal weet welke metric u hebt gelicentieerd, kijkt u in het IBM License Information Document voor specifieke verbruiksmetingen. Dit bevat licentieverbruik metrics, gebundelde SW gegevens (ondersteunende programma's + voorwaarden), en andere product specifieke voorwaarden, die aanzienlijk kunnen verschillen tussen software versies.

Het IBM License Information Document is het belangrijkste document voor uw IBM product, afgezien van de Passport Advantage Agreement

Vergeet uw bundeling niet!

Bijna alle IBM software bevat gebundelde softwareprogramma's die u gratis kunt gebruiken, uiteraard met inachtneming van de voorwaarden voor het gebruik ervan. Wees u ervan bewust dat, wanneer het op audits aankomt, het moeilijk kan zijn om de juiste bundeling op orde te hebben.

Zelfs klanten met slechts 1 IBM product, moeten oppassen met Sub-capacity!

Zelfs organisaties met de kleinste omgevingen met slechts 1 IBM software product lopen hoge financiële risico's bij IBM audits, wanneer ze niet voldoen aan de IBM Sub-capacity voorwaarden. IBM's standaard is gebaseerd op Full-capacity condities. Als u zich niet aan deze voorwaarden houdt, zoals het installeren van ILMT of BigFix, en als u niet de in aanmerking komende virtualisatie technologie of processor technologie gebruikt, dan komt u niet in aanmerking voor Sub-capacity voorwaarden.

 

Sub-capacity metric

Producten met een prijs-per-core worden ondersteund voor Sub-capacity prijzen - er zijn drie metrics:

 • PVU: Processor Value Unit, de meest voorkomende
 • RVU MAPC: Hulpbron Waarde Eenheid (Managed Activated Processor Core)
 • VPC: Virtual Processer Core - handmatige rapportage is toegestaan (tot op heden), maar VPC zal binnenkort ILMT vereisen
 • De belangrijkste zijn PVU en RVU (beide worden ondersteund in ServiceNow SAM)!

IBM IASP - wat is het en komt u ervoor in aanmerking?

Als het gaat om audits, stuurt IBM audit notificatie brieven naar alle klanten die geregistreerd staan met IBM software. Traditioneel worden deze audits uitgevoerd door KPMG of Deloitte. Dit is een aanpak met een hoog risico, omdat de uitkomst moeilijk te voorspellen is en het heel moeilijk te voorspellen is of u in aanmerking komt voor Sub-capacity voorwaarden.

De laatste drie jaar is IBM begonnen met het aanbieden van alternatieve audits (op uitnodiging): het IBM Authorized SAM Provider Offering (IASP). Dit verschilt van de traditionele audits omdat:

 • De klant betaalt voor de dienstverlener van zijn keuze: KPMG, Ernst &Young, Anglepoint of Deloitte (terwijl deze traditioneel door IBM worden betaald)
 • Gedurende de contractperiode van max. 3 jaar, zullen er geen IBM audits plaatsvinden
 • Licentietekorten zullen worden opgelost tegen reguliere commerciële voorwaarden (in plaats van IBM rechttarieven plus een boete voor twee jaar achterstallig onderhoud)

ServiceNow komt nu als tool in aanmerking voor rapportage bij het kiezen van de IASP optie voor audits!

 

ServiceNow Software Asset Management uitgeverspakket voor IBM

Allereerst moet u de ServiceNow Rome release integreren. Voor de ILMT integratie vereist de ServiceNow Rome release ILMT versie 9.2.8 of hoger.

 • Opzetten ILMT en BigFix Inventory integratie voor IBM compliance rapportage
 • Als u een HTTP verbinding gebruikt of u heeft de initiële configuratie voor HTTPS voltooid, maak dan een verbinding in het ServiceNow Platform
 • Wanneer u gegevens importeert van de ILMT of BigFix Inventory, gebruikt ServiceNow transform maps om deze gegevens te verwerken in ServiceNow tabellen.

 

Ondersteund door ServiceNow:

 • PVU
 • RVU
 • Red Hat Enterprise Linux Server & Red Hat Enterprise Linux voor virtuele datacenters producten

 

Let op! IBM Container Licenties: IBM ondersteunt het gebruik van 3rd party tools (nog) niet wanneer u container licenties draait. U heeft de IBM License Service Tool nodig!

Meer weten over IBM licensing in ServiceNow SAM?

 • Waar loopt u tegenaan bij het beheren van license compliance van uw IBM producten? 
 • Waar moet u aan denken bij het beheren van IBM zonder compliance risico's? 
 • Hoe kan ServiceNow SAM helpen bij het vermijden van risico's en het verminderen van uitgaven?

 

Vraag IBM webinar on-demand aan!