Softline Group Northern Europe // Knowledge Base // Cloud Insights: De meest voorkomende mythes Public Cloud (2)

Cloud Insights: De meest voorkomende mythes Public Cloud (2)

(deel 2 van 2) Cloud is geen nieuw onderwerp. Dit modewoord is al bij ons sinds het midden van de jaren 2000, en het idee erachter gaat nog verder terug. Vandaag wordt het beschouwd als onmisbaar voor digitale transformatie. Men zou dus kunnen denken dat het niet langer een mysterie is. Maar, misvattingen en valkuilen komen vaak voor bij het werken in de Public Cloud. Wat zijn de meest voorkomende mythes rond de Cloud? Ontdek het in deel 2 van onze blog.

De meest voorkomende mythes rond de Public Cloud (deel 2 van 2)

5. De Cloud draait zichzelf! Dat is waar ik kan besparen op personeel

De cloud biedt u veel voordelen door automatisering. Met behulp van verschillende tools kunt u veel zaken op infrastructuurniveau automatiseren, zoals deployment en patching. De werking van uw infrastructuur en toepassingen is nog steeds uw verantwoordelijkheid en moet worden bewaakt om ervoor te zorgen dat ze goed werken. Daar is personeel voor nodig. Dit betekent dat de focus van uw personeel verandert, er is nieuwe expertise nodig zodat uw team leert om te gaan met de nieuwe infrastructuur en diensten. Maar wat de mate van automatisering in de praktijk eigenlijk laat zien, is een besparingseffect als het gaat om overwerk. Uw beheerder zal u er dankbaar voor zijn. Klassiekers zoals stroom- en UPS-tests zijn niet langer nodig.

6. Na de migratie naar de cloud, verlies ik het overzicht over mijn kosten

In tegenstelling tot de aankoop van fysieke servers, worden cloud kosten vaak berekend op basis van verbruik ("pay as you go"). Als u deze niet bijhoudt, kunt u voor een onaangename verrassingen komen te staan. De meest voorkomende extra kosten worden veroorzaakt door ongebruikte middelen of onjuiste sizing, hoewel de cloud het voordeel biedt dat flexibel kan worden geschaald volgens de huidige behoeften. Daar kunt u ook je voordeel mee doen. 

De beste manier om dit te doen is kostenbeheersingsprocessen op te zetten die regelmatig uw kosten evalueren en mogelijke besparingen identificeren. De grote hyperscalers bieden een verscheidenheid aan hulpmiddelen voor hun diensten. U kunt kant-en-klare of aangepaste rapporten gebruiken om uw gebruikspatronen te bekijken, aanbevelingen krijgen gunstigere configuraties, en zelfs een budget instellen dat niet kan worden overschreden. 

Voor provider-onafhankelijke overwegingen, met name voor multi-cloud scenario's, zijn er nu ook diverse zogenaamde cloud spend optimisation tools die de vergelijking tussen cloud providers voor u maken en altijd het meest kosteneffectieve aanbod aangeven. U hebt op elk moment een overzicht van uw huidige kosten. Als u bijvoorbeeld een abonnement hebt op zowel Azure als AWS, zullen deze tools u vertellen waar het momenteel goedkoper is om uw nieuwe dienst te implementeren. Maar zij maken ook ongebruikte middelen en potentiële besparingen zichtbaar tijdens lopende operaties.

Onze aanbeveling aan u: trap niet in een kostenval, laat u door ons adviseren.

7. Microsoft Office 365, dat zijn gewoon kantoortoepassingen in de cloud die ik alleen online kan gebruiken!

Microsoft Office 365 is een cloud-gebaseerde suite die veel meer omvat dan de klassieke Office toepassingen die we kennen, zoals Microsoft Word, Excel, PowerPoint, Outlook en OneNote. Met toepassingen als Exchange Online, SharePoint Online, OneDrive for Business, Skype for Business, Microsoft Teams, Yammer en nog veel meer, hebben we het nu over zogenaamde productiviteitsdiensten.

Maar Microsoft Office 365 is niet alleen online, het biedt ook het voordeel van gebruiker gebaseerde licenties, eenvoudige installatie vanuit de cloud en regelmatige automatische updates van Microsoft. Dit betekent dat u de Office- desktopapps net als voorheen op uw lokale apparaat kunt installeren, zodat ze voor u beschikbaar zijn, zelfs wanneer u offline wilt werken. U hebt de keuze om uw data in de cloud of lokaal op te slaan.

Bedenk echter wel dat u de diensten alleen maar huurt, ook al gebruikt u ze lokaal via een installatie. Omgekeerd betekent dit dat individuele configuraties dus niet mogelijk zijn, Microsoft behoudt de controle. Vooral met toepassingen zoals Teams, die tegenwoordig steeds belangrijker worden, moet u individueel nagaan hoe u uw data nog kunt beschermen en de compliance kunt verzekeren via meer restrictieve gebruiksrechten.

Lees meer over de meest voorkomende Cloud mythes in deel 1 van dit blog.