Softline Group Northern Europe // Knowledge Base // TIP VAN DE WEEK: Microsoft Cloud licenties managen met FlexNet Manager

TIP VAN DE WEEK: Microsoft Cloud licenties managen met FlexNet Manager

Deze week hebben we weer een expert TIP voor u.
#77: Microsoft Cloud licenties managen met FlexNet Manager

Simpel gezegd zijn er twee methoden om Microsoft Cloud licenties te beheren door gebruik te maken van Flexera's Flexnet Manager (FNMS): met, of zonder gebruik te maken van de Microsoft 365 Connector in FNMS.

Het gebruik van de Microsoft 365 Connector betekent dat er vanuit FNMS een verbinding tot stand wordt gebracht tussen FNMS en de Microsoft portal. Waarom kan dit nuttig zijn?

Microsoft is niet de enige publisher die producten levert samen met een (cloud) portal mogelijkheid. Als u meer dan één software publisher beheert, kan het zeer voordelig zijn om één portal/tool te hebben om de IT assets van uw bedrijf te monitoren en te onderhouden. Door uw Microsoft gerelateerde assets in één tool te consolideren, heeft u wellicht ook het beste van twee werelden: gebruikersinformatie van de Microsoft Cloud Portal gecombineerd met device gerelateerde informatie van Flexnet manager die uw on-premise estate afdekt.

FNMS M365 Connector - geautomatiseerde licentie aanmaak

Door gebruik te maken van de M365 Connector, is FNMS in staat om de lijst van Microsoft Cloud abonnementen te importeren en het aantal benodigde Microsoft Cloud licenties te bepalen. FNMS kan ook usage inventory data inbrengen voor gebruik in compliance berekeningen en rapportages.

FNMS heeft informatie nodig over abonnementen en gebruik van Microsoft Cloud licenties (zowel online als offline). Het lokale inventory proces levert lokale installaties van Microsoft applicaties op die zijn gekoppeld aan uw Microsoft Cloud abonnement(en). Om abonnements- en gebruiksgegevens te verkrijgen, moet FNMS worden geconfigureerd met een inventory connection voor elke tennant.

Zodra u de Microsoft 365 verbinding hebt gemaakt en geconfigureerd, importeert FNMS de licenties, gebruikers en gebruiksgegevens uit het Microsoft Cloud portaal en uploadt deze naar FNMS volgens het door u gekozen schema.

Wanneer de Microsoft 365 connector actief is, verschijnen er automatisch gegenereerde licentierecords binnen FNMS. Deze licenties zijn voornamelijk van het type ‘Named User’ en omvatten alle toegewezen Named Users die als verbruik verschijnen.

FNMS M365 - gecombineerd met het reguliere proces voor het aanmaken van licenties

Tijdens het reguliere proces worden Microsoft Cloud licenties aangemaakt via ‘Processed Purchases’ in FNMS en met een licentietype van Custom Metric of Named User.

Als gevolg van beide scenario's is er een dubbele registratie en staat FNMS niet toe om inkooporders te koppelen aan de automatisch aangemaakte Microsoft 365 connector licenties. Samen met een Microsoft applicatielijst zijn we echter wel in staat om de applicatie uit het Microsoft portaal te koppelen aan de aangemaakte inkooplicentie.

Het is niet mogelijk om voor elke licentie een één-op-één koppeling te maken, omdat de Microsoft Suite licenties vaak meer dan één enkele applicatie bevatten.

Voordelen van het gebruik van FNMS en de M365 connector

 • FNMS toont ‘free-of-use’ producten als Microsoft 365 connector licenties vanwege de connector gegevens. Het is handig om deze producten ook in de relatielijst vast te leggen.
 • FNMS is ook in staat om:
  • te valideren of gebruikers een juist user plan hebben toegewezen gekregen;
  • gebruikers aan bepaalde groepen te koppelen;
  • te controleren of gebruikers aan het juiste plan zijn toegewezen;
  • bepalen of een gebruiker een light user is, met bijvoorbeeld een M365 F3 licentie, maar eigenlijk tot een hoger niveau behoort voor de applicaties die worden gebruikt;
  • te bepalen hoeveel licenties er nodig zijn;
  • inzichtelijk te maken of u een tekort of overschot aan licenties heeft, met eventueel een uitsplitsing per afdeling (geef hiervoor de gebruikerslocatie of bedrijfsonderdeel op).

Laat onze Microsoft experts u helpen!

 

Wilt u ook meer inzicht krijgen in de mogelijkheden van FNMS en de M365 connector? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen! Een van onze gespecialiseerde Microsoft consultants kan u er alles over vertellen.

Neem contact op!