Softline Group Northern Europe // Knowledge Base // TIP VAN DE WEEK: Oracle Java 17 - Belangrijke licentiewijziging

TIP VAN DE WEEK: Oracle Java 17 - Belangrijke licentiewijziging

Deze week hebben we weer een expert TIP voor u.
#82: Oracle Java 17 - Belangrijke licentiewijziging

Oracle heeft de release van Oracle Java Development Kit versie 17 in september 2021 aangekondigd. Als onderdeel hiervan zijn er enkele belangrijke wijzigingen in de licenties die zeer gunstig kunnen zijn voor organisaties die momenteel Java gebruiken.

In de afgelopen twee jaar heeft Oracle de aanpak voor het licentiëren van Java voor productieomgevingen na een bepaalde versie gewijzigd. Klanten moesten een commercieel abonnement nemen voor verschillende Java releases en vanwege de complexe aard ervan hebben klanten moeite gehad om alle Java componenten en hun specifieke versies op hun infrastructuur te identificeren. Dit werd verder bemoeilijkt doordat klanten moesten bepalen of deze installaties onder een ander Oracle product vielen of waren ingebed in software van derden. Als gevolg van dit potentiële risico zijn klanten actief op zoek gegaan naar andere oplossingen zoals OpenJDK en hebben ze Oracle consequent de rug toegekeerd.

Om de zaken wat gemakkelijker te maken, werden enkele wijzigingen in de licenties toegepast op Oracle Java 17 en later. Laten we eens kijken naar de documentatie van Oracle en enkele belangrijke verklaringen:

Oracle Java SE Support Roadmap (13 september 2021)
"Sinds september 2021 levert Oracle de Oracle JDK voor Java 17 en later onder een ‘free use license’ voor Alle Gebruikers. Oracle JDK releases voor Java 16 en eerdere versies blijven beschikbaar worden gesteld de OTN overeenkomst voor Java SE, die alleen gratis is voor Persoonlijke, Ontwikkelings- en andere Gebruikers."

Oracle No-Fee Terms and Conditions (NFTC)
"Oracle verleent U, als ontvanger van dit Programma, toestemming om de ongewijzigde Programma's intern te gebruiken voor het ontwikkelen, testen en demonstreren van uw toepassingen, en om het Programma uit te voeren voor Uw eigen persoonlijk gebruik of interne Bedrijfsactiviteiten...."

Voor persoonlijk gebruik en interne bedrijfsvoering zal Java 17 gratis te gebruiken zijn, wat betekent dat er geen commercieel abonnement meer nodig is. Natuurlijk gelden er nog enkele andere rechten en beperkingen, met name voor oudere versies die beschikbaar blijven onder de OTN en waarvoor nog steeds een commercieel abonnement nodig is.

 

Wat betekent dit voor uw organisatie en welke stappen kunt u nemen om van deze verandering te profiteren?

1. Allereerst moet u nog steeds Oracle Java installaties van vóór Java 17 bijhouden, maar het is gunstig om zo snel mogelijk over te stappen op Java 17.

2. Onderzoek of clients gemakkelijk kunnen worden gemigreerd. Onderzoek tegelijkertijd welke servers in de toekomst gemigreerd kunnen worden en of de draaiende software compliant is met Oracle Java v17.

Heeft u hulp nodig?

 

Wat betekent dit voor uw organisatie en welke stappen kunt u nemen om van deze verandering te profiteren?

Bel ons, en wij helpen u graag!

Bel ons!