Softline Group Northern Europe // Knowledge Base // Blog Post

Bent u Global License Manager of een voetbaltrainer uit de Eredivisie?

Stelt u zich het volgende voor…

U bent net aangesteld als nieuwe Global License Manager of SAM Manager van een multinational. Ik maak de vergelijking met een voetbaltrainer uit de Eredivisie. Een trainer die bij het begin van zijn aanstelling al beschikt over de nodige ervaring en oog voor kwaliteit maar die toch ook de nodige financiele en administratieve problemen erft van zijn voorgangers. Maar als een ware topsporter gaat ook u de problemen niet uit de weg en maakt een plan. U heeft namelijk doelstellingen meegekregen die niet veel verschillen van een topclub: overzicht creëren, een stabiel team bouwen voor de komende jaren, financieel weer gezond raken en controle blijven houden op het geheel.

Het mag hoe dan ook niet slechter worden dan dat het nu is. U bouwt dus aan de defensie. U lijnt de juiste mensen intern op en zorgt ervoor dat ze samenwerken. U stemt uw nieuwe beleid omtrent het gebruik van hardware en software goed af met bijvoorbeeld HR, zorgt voor de aanhaking van Finance, betrekt Communicatie voor de nodige interne memo’s en u stelt nieuwe regels op en zorgt ervoor dat de enterprise architecten of systeembeheerders deze vervolgens handhaven.

Hoewel u zich in de voorbije jaren heeft ingelezen in tal van oplossingen, heeft u toch het gevoel dat u bepaalde kennis mist. U schakelt dus de hulp in van een SAM partner die u niet alleen wegwijs maakt in de IT processen, maar ook instructies geeft over hoe mensen dienen te functioneren. De SAM partner is uw aanvoerder in het geheel. Een goede aanvoerder luistert dus naar de strategie van de trainer en een goede trainer luistert naar zijn aanvoerder wanneer er aanbevelingen zijn om het spel te verbeteren. De meest succesvolle trainers hebben dan ook een goede band met hun aanvoerders en andersom.
 

Andere interessante blogs:


   Doelstellingen zijn er om te behalen en dus zullen er wedstrijden moeten worden gewonnen. De voorhoede is dus het laatste wat nog ingericht dient te worden. De verdediging en het middenveld zorgen voor de aanvoer en je aanval maakt het af. Een zorgvuldig geselecteerde SAM tool is in mijn ogen je droomspits. Je bezorgt hem (of haar) vanuit je verdediging via je middenveld de nodige goede ballen en de tool geeft je het gewenste resultaat en wint dus de wedstrijd voor je. Beschouw de software die is aangeschaft per vendor als een tegenstander in de competitie. En als je al je wedstrijden wint ben je op een zeker moment kampioen.

   En welke doelen heeft u dan dus op termijn bereikt? U creëert door de juiste afstemming van mensen, kennis en techniek overzicht. U heeft door diezelfde goede afstemming een structuur gebouwd voor de komende jaren. Door de output van de SAM tool heeft u inzicht in gebruik en uitgaven en kan u dus, met de juiste vervolgstappen, financieel weer gezond raken. Goede resultaten zorgen ervoor dat er harmonie is binnen de groep en dat de groep bij elkaar blijft en dus blijft u controle houden over het geheel.

   Hoe kijkt u in het vervolg naar (voetbal)wedstrijden? Ik ben benieuwd naar uw bevindingen..

    

   Quincy Rodrigo | Keywords: Software Asset Management, License Management, Software Management, IT outsourcing, SAM as a Service, Servicedesk software, Outsourcing, Asset Management, cloud, ICT beheer, ICT processen, IT beheer, IT processen, beheer software