Softline Group Northern Europe // Knowledge Base // Blog Post

Einde van ondersteuning Microsoft SQL Server 2008/2008 R2 en Windows Server 2008/2008 R2

Op 14 januari 2020 eindigt de uitgebreide ondersteuning voor Microsoft Windows Server 2008/2008 R2. Voor SQL Server 2008/2008 R2 wordt dit al beëindigd op 9 juli 2019. 

Dus, voor deze versies zullen er na het einde van de ondersteuningsperiode geen functies en beveiligingsupdates meer zijn.

Afbeelding: Ondersteunings eind Microsoft SQL Server 2008/2008 R2 en Windows Server 2008/2008 R2 (Bron: https://news.microsoft.com/de-de/support-ende-windows-server-2008-und-sql-server-2008/) 


Wat zijn de risico's voor uw bedrijf?

Risico 1: Beveiliging

Nadat de verlengde ondersteuningsperiode is verlopen, zijn er niet langer patches of beveiligingsupdates beschikbaar voor uw toepassingen, waardoor ze worden blootgesteld aan ernstige veiligheidsrisico's.

Risico 2: Compliance

Elke softwarefabrikant heeft zijn eigen compliance richtlijnen. Het voortgezette gebruik van actieve software zonder beveiligingsupdates brengt het risico van incompliance met zich mee.


Welke opties voor herontwerp zijn er?

In principe zijn er drie manieren om opnieuw te ontwerpen:

Optie 1: Innovatie - migratie naar Azure

Gebruik het einde van de uitgebreide ondersteuning als een kans om te upgraden naar nieuwe technologieën zoals Microsoft Azure. Migreer bestaande workloads rechtstreeks naar Azure en blijf bestaande licenties gebruiken. Via actieve Software Assurance kunt u het zogenaamde "Hybrid Use Benefit" gebruiken in Microsoft Azure. Afhankelijk van de editie (Standaard of Datacenter), kunt u uw eigen Windows Server-image uploaden naar Microsoft Azure.

Uw voordelen bij het migreren naar Microsoft Azure:

  • 3 jaar gratis uitgebreide beveiligingsupdates
  • Eenvoudige installatie en onderhoud in uw eigen datacenter
  • Hoogste beveiligings- en compliance normen
  • Mogelijkheid tot hybride scenario's

Optie 2: Migreren naar een huidige versie

Met actieve Software Assurance of de aanschaf van nieuwe licenties kunt u migreren naar een nieuwere versie. We raden dit met name aan voor gegevens die u niet naar de cloud kunt migreren en die u nog steeds op locatie moet uitvoeren vanwege beperkingen of incompatibiliteit.

Optie 3: Gebruik on-premise updates

Als beide opties geen mogelijkheid voor u zijn, is er een derde en laatste alternatief. U kunt beveiligingsupdates voor maximaal 3 jaar aanschaffen. Dit is mogelijk sinds 1 maart 2019 en is van toepassing op de versies 2008 en 2008 R2.


Aanbevolen procedure

1. Analyseer en evalueer de huidige situatie

Identificeer alle services die worden uitgevoerd in Windows Server 2008/2008 R2 en SQL Server 2008/2008 R2, en analyseer en evalueer deze voor zakelijke behoeften en versievereisten.

2.  Besluitvorming en migratieondersteuning

Heeft u keuze te over: migreren naar Azure of overschakelen naar een recentere versie? We helpen u graag bij het analyseren van mogelijke scenario's en evalueren deze samen met u om de optimale oplossing voor uw toepassingen en uw bedrijf te vinden.

3. Optimaliseren

Om de veiligheid en compliance voor hybride workloads te verbeteren, raden wij gecentraliseerd beheer aan, zoals Microsoft System Center, zodat u uw resources kunt beheren en optimaliseren en kosten kunt besparen.

Heeft u vragen over het einde van de ondersteuning voor Windows Server en SQL Server, of heeft u ondersteuning nodig bij de migratie van services naar de cloud? Of bent u geïnteresseerd in het achterhalen van welke andere software binnenkort end-of-life zal zijn? We beantwoorden uw vragen graag en helpen u graag verder.

Softline Group Northern Europe | Keywords: Microsoft, SQL Server, Compliance, Windows Server 2008/ 2008 R2, SQL Server 2008/ 2008 R2