Softline Group Northern Europe // Knowledge Base // Blog Post

IBM Virtualisatie: Sub-Capacity vs. Full-Capacity, ken uw besparingspotentieel!

Uw organisatie is de laatste jaren meegegaan met technische ontwikkelingen op infrastructureel gebied en heeft de nodige veranderingen doorgemaakt. Termen als schaalbaarheid, security, optimale flexibiliteit, accountability en beschikbaarheid zijn u niet vreemd. Met name virtualisatie heeft een sterke ontwikkeling gekend de laatste jaren en is bij u wellicht ook veelvuldig geïmplementeerd. Waarschijnlijk draait een groot gedeelte van uw servers in een gevirtualiseerde omgeving. Deze implementatie is op verzoek van de business uitgevoerd door technische mensen en bedoeld om heel snel uw veranderende service behoefte van de verschillende business units te kunnen bedienen en een efficiënte benutting van uw resources te kunnen garanderen voor optimale flexibiliteit. Deze omgevingen maken gebruik van de allerlaatste technische mogelijkheden en werken naar ieders tevredenheid.

Maar wat betekent dit eigenlijk voor uw IBM software licentiekosten en heeft u wel eens stil gestaan bij het besparingspotentieel?

IBM software zoals bijvoorbeeld WebSphere wordt als default afgerekend op basis van Full-Capacity, wat betekent dat u voor de gehele server waar WebSphere op draait, voor de volledige PVU waarde gelicenseerd moet zijn. Ook al draait dit product op dit moment maar op een gedeelte van de server. Met PVU waarde wordt de Processor Value Unit bedoeld, de eenheid waarop IBM de verschillende servers voor wat betreft de capaciteit inschaalt.

Het partieel actief hebben van bijvoorbeeld WebSphere op slechts een gedeelte van de server wordt door IBM gekarakteriseerd als Sub-Capacity. Dit (pricing) concept is al een aantal jaren geleden door IBM aangekondigd. Interessant hierbij is het verschil in prijs tussen Sub-Capacity en Full-Capacity, wat voor u significant kan zijn.

In onderstaande voorbeeld cases kunt u zien dat de verschillen in geld substantieel kunnen zijn, maar dat de winst niet alleen bij de grote bedrijven valt te realiseren, maar juist ook te behalen is in een middelgrote omgeving.  Andere interessante blogs:   Hoe kunt u profiteren van de aantrekkelijke prijsstelling van IBM voor Sub-Capacity?


   IBM stelt als voorwaarde dat u de juiste virtualisatie omgeving geïmplementeerd moet hebben in combinatie met de juiste hardware en software producten. Daar in een gevirtualiseerde omgeving de karakteristieken van een partitie dynamisch zijn en in flight gewijzigd kunnen worden, vraagt IBM haar klanten om (vóórdat u gaat virtualiseren) een tool te implementeren die continue actief is en die elke 30 minuten een meting doet van wat het exacte machine gebruik is voor het betreffende IBM software product. Op basis van de high water mark wordt dan de echte machine consumptie (in PVU’s) geregistreerd. Deze rapportage moet per kwartaal worden ondertekend en worden vastgelegd om op verzoek van IBM te kunnen worden overhandigd. Minimaal moeten deze rapportages voor 2 jaar worden gearchiveerd.

   Naast de IBM Tools ILMT, Tad4D of SUA is er een unieke overeenkomst gesloten met Flexera Software waardoor IBM nu ook de gespecialiseerde Flexera Flexnet Manager SAM tool vanaf 2015 R1 accepteert om aan deze reporting noodzaak te kunnen voldoen.

   Meer informatie over deze unieke overeenkomst en welke stappen u hiervoor dient te ondernemen, worden verder toegelicht tijdens de SAM@Softline Flexera User Group conference van volgende week donderdag 11 juni 2015, welke bij Philips op de High Tech Campus zal plaatsvinden. Om u aan te melden, kunt u hier uw gegevens achterlaten.

   Indien uw organisatie vragen heeft over de implementatie van Flexera FlexNet Manager en de IBM Sub-Capacity condities, neem dan contact op met Softline Solutions.

   Jan van Kempen | Keywords: Software Asset Management, SAMtools, beheer software, Asset Management, IBM, ICT beheer, SAM tool