Softline Group Northern Europe // Knowledge Base // Blog Post

Microsoft Windows Server 2019: hoe zit het met de licentiëring?

Inmiddels is Microsoft Windows Server 2019 verkrijgbaar, het is daarom een goed moment om te kijken hoe het zit met de licentiëring voor Windows Server.

Per september 2016 heeft Microsoft Windows Server 2016 geïntroduceerd, inclusief een nieuw licentiemodel:

  • Iedere fysieke server dient gelicentieerd te zijn voor iedere fysieke core in de server;
  • Iedere fysieke processor dient gelicentieerd te zijn voor minimaal 8 fysieke cores;
  • Iedere fysieke server dient gelicentieerd te zijn voor minimaal twee processoren, dus minimaal 16 fysieke cores per fysieke server.
  • Client Access License (CAL) benodigd, welke per device en/of per user wordt berekend

Tot 30 september 2016 was het mogelijk om de Windows Server licentie per processor + Server Client access license (CAL) model aan te schaffen. 

Microsoft eindgebruikers met Windows Server Processor licenties inclusief actief Software Assurance (SA) hebben de mogelijkheid zonder extra kosten te upgraden naar Windows Server 2016. Wanneer er nog gebruik gemaakt wordt van processorlicenties in een lopende overeenkomst met Software Assurance, dan bestaat de mogelijkheid om deze processor licenties te gebruiken en eventueel bij te bestellen tot het einde van de overeenkomst. Aan het einde van de Software Assurance-termijn zullen “per processor” licenties omgewisseld worden in core licenties en kan hierop de Software Assurance verlengd worden.

Elke Windows Server processor licentie wordt door Microsoft omgezet in 4 core licenties. Elke licentie dekt 2 cores af. (4x2 = 8 cores).

Indien u servers heeft met meer dan 8 cores per processor, is het mogelijk om bij de verlenging van het Microsoft contract additionele core licenties aan te vragen. Microsoft vraagt wel om dit aantal cores op het moment van omzetten vast te leggen en het bewijs te bewaren. 

Voor onze FNMS-gebruikers is het belangrijk dat de Windows Server licentie in het FNMS-systeem wordt omgezet naar het Server Core model i.p.v. het server Processormodel. Dit geldt overigens ook voor de System Center licenties welke op dezelfde manier zoals bovenstaand beschreven een transitie maken van Processor naar Core Licensing model.

Wanneer u meer wilt weten over deze ontwikkelingen, staat het Softline team voor u klaar!

Danny Nagtegaal | Keywords: Windows Server, License Management, Microsoft, Compliance, beheer software