Softline Group Northern Europe // Knowledge Base // Blog Post

Zal Intels 18-core CPU het Microsoft Server Licentie model beïnvloeden?

Wet van Moore: In 1965 werd door Gordon Moore, een van de oprichters van Chipfabrikant Intel een voorspelling gedaan, namelijk: Dat het aantal transistors in een geïntegreerde schakeling door de technologische vooruitgang elke 2 jaar verdubbelt.

Velen zeggen dat de wet van Moore tot 2011 gold en dat we sindsdien gehinderd worden door fundamentele fysische barrières. En hoewel er sinds die tijd geen bijzonder grote voortuitgangen zijn geboekt op CPU architectuur, is de trend geweest dat rekenkracht voornamelijk verhoogd werd door telkens meer processoren (cores) naast elkaar te laten werken. Maar deze trend heeft nu een grote stap gemaakt. Een aantal weken geleden heeft Intel de “Intel E5-26xx v3” aangekondigd.

Een aantal verbeteringen die zijn doorgevoerd:

  • ondersteuning voor DDR 4 geheugen;

  • een Per Core energiebeheer;

  • "Northbound" telemetrie (software gedefinieerd netwerk);

  • een netwerk van 18 cores.


Voor de komst van de 18 Core CPU had men, indien je 36 cores wilde hebben, alleen de mogelijkheid om 4x 10 Core CPU’s te gebruiken. Dat zijn 2 Windows Licenties die elk 2 CPU’s dekken. In de nieuwe situatie heb je alleen 2x 18 Core CPU’s nodig. In dit voorbeeld bespaar je dus, als Windows Server gebruiker, 50% op de licentie kosten.
Dit betekent mijns inziens dat het onvermijdelijk is dat Microsoft overstapt van CPU Licenciering naar Core Licenciering.
Het zal mij dus ook niet verbazen als in april of mei (verwachte komst Windows server 2015 ( threshold) Microsoft een verandering in licentie model zou aankondigen.

De belangrijkste zaken hierbij zijn:

  • Er moet een soepele overgang zijn. Toen Microsoft SQL server overschakelde naar het per-core licentie model, was het nogal verwarrend voor resellers en klanten.

  • De prijs voor kleinere implementaties mag niet hoger worden. De kosten van Windows Server Standard / Datacenter moet hetzelfde blijven op een machine met 2 x 6-core CPU's voor en na de release van Threshold (opvolger server 2012).

Als Microsoft de overgang op een volledige wijze inregelt, dan denk ik dat dit licentie model eenvoudiger te begrijpen is voor mensen die nu worstelen met de per-duel CPU model van Windows Server 2012 en 2012 R2.

Echter, als er vanuit de ivoren toren een ander besluit wordt genomen, dan krijgen we het soort terugslag wat er met VMware vRAM gebeurde. Voor de lezers die dit voorval even niet meer terug weten te halen: VMware veranderde het licentie model. De 2 grootste veranderingen waren dat je voor zowel het aantal CPU’s als de hoeveelheid RAM moest gaan betalen. VMware verkopers werden overspoeld met reacties van boze klanten. Discussies op de VMware fora liepen zo hoog op dat deze overbelast raakten, honden en katten leefden samen. Kortom: massahysterie.

Gelukkig is VMware hier uiteindelijk weer op teruggekomen. Maar een soortgelijke “fout” kan voor ernstige imago schade zorgen aan de huidige hot streak dat de cloud OS op dit moment veroorzaakt.

 

| Keywords: Software Asset Management, License Management, Software Management, beheer software, IT processen, IT beheer, ICT processen, Asset Management, ICT beheer