Softline Group Northern Europe // Knowledge Base // BLOG: Blog serie ServiceNow Tokyo release: Wat is er nieuw in Tokyo

BLOG: Blog serie ServiceNow Tokyo release: Wat is er nieuw in Tokyo

De ServiceNow Tokyo release brengt veel nieuwe mogelijkheden op het gebied van IT Asset Management (ITAM). De ITAM productlijn bevat nu zeven producten.

De drie producten die in de vorige release al deel uitmaakten van ITAM zijn:

 • Software Asset Management Professional
 • Hardware Asset Manager
 • Cloud Insights

Vanaf de Tokyo release zijn enkele producten van andere productlijnen naar ITAM verhuisd. Het gaat hier niet om nieuwe producten:

 • Contract Management
 • Procurement
 • Product Catalog

Er is ook een geheel nieuw product genaamd 'Enterprise Asset Management', dat de Content Library uitbreidt om automatisch veel andere modellen te normaliseren bovenop SAM / HAM. Deze toepassing kan gebruikt worden om assets te beheren die niet specifiek tot IT Asset Management behoren. Denk aan medische, facilitaire, transport, draagbare assets, etc.

Nieuwe functies voor SAM Pro

In de ServiceNow Tokyo release zijn er ongeveer 12 nieuwe functies of verbeteringen toegevoegd aan SAM Pro. We beginnen dit artikel met de - naar onze mening - belangrijkste nieuwe features.

 

1. Simuleren van de kosten van cloudmigratie

Wanneer u overweegt om naar de Cloud te verhuizen, kunt u met deze nieuwe functie een idee krijgen van de kosten die hiermee gemoeid zijn. U kunt uw eigen criteria instellen of de SAM-applicatie cloud machines laten aanbevelen om te migreren op basis van End of Life software en hardware en resourcegebruik.

Deze machines worden gekoppeld aan resources van AWS of Azure. De kosten van de cloud providers worden vermeld naast de mogelijke Bring Your Own licentie (BYOL) kosten.

Met deze functie kunnen Software Asset Managers de business case berekenen van de overstap naar de cloud en vooraf een idee krijgen van de kosten voor migraties die al aan de gang zijn. Deze kennis kan worden gebruikt om business units en andere afdelingen te informeren over de impact op hun budgetten.

Om deze functie te kunnen gebruiken is het noodzakelijk dat de toepassingen Hardware Asset Management en Cloud Insights zijn geïmplementeerd.

 

2. Volg en krijg inzicht in uw SAM-succes

Twee nieuwe functies helpen bij het bijhouden van het succes van SAM.

De eerste is de Success Portal waarmee de SAM-manager succesdoelen en -activiteiten kan creëren en bijhouden. Hiermee kan worden gestuurd op basis van doelen en geplande activiteiten en kan de status van lopende plannen worden bijgehouden.

Ten tweede is er het Asset Management Executive dashboard. Dit dashboard geeft inzicht in IT Asset Management KPI's zoals totale uitgaven, potentiële besparingen en aflopende contracten. Het tonen van deze KPI's geeft het SAM-team meer tractie bij leidinggevenden.

 

3. Meer inzichten en functies voor Microsoft-licenties

Kostengebaseerde optimalisatie voor Microsoft SQL Server-clusters: U kunt nu licenties voor SQL Server toewijzen aan de fysieke hosts en virtuele machines binnen elk cluster op basis van de totale kosten. Een combinatie van licenties van fysieke hosts en VM's is nu mogelijk om de meest kosteneffectieve inzet van licenties te implementeren. Bij deze functies wordt ook rekening gehouden met Software Assurance-voordelen.

Windows Server en SQL Server Infrastructuur rapport: Er is een nieuw rapport gemaakt om inzicht te krijgen in de infrastructuurdetails voor alle fysieke hosts en virtuele machines waarop Microsoft Windows Server of Microsoft SQL Server draait in on-premise en publieke cloudomgevingen van AWS en Microsoft Azure.

Host affiniteitsregels: Deze regels kunnen worden geconfigureerd voor Windows Server Standard en SQL Server. Dit helpt bij het verkrijgen van inzicht in en het optimaliseren van het aantal benodigde licenties, wat resulteert in kostenbesparingen.

Meer nieuwe functies zijn te vinden op de ServiceNow website.

Volgende week gaan we dieper in op enkele van de nieuwe HAM-functies, dus stay tuned!

Nieuwe functies voor HAM

De release van Tokyo brengt Hardware Asset Management 5.0, met een groot aantal nuttige toevoegingen aan de HAM-applicatie. We belichten enkele van de meest opmerkelijke wijzigingen, waaronder de nieuwe werkruimte, de content lookup portal, de toevoeging van RFID-technologie, een nieuwe workflow en nieuwe workspace views en dashboards.

Kies tussen de klassieke gebruikersinterface of de nieuwe Hardware Asset workspace

Met de Tokyo release is de gebruikersinterface van Hardware Asset Management verbeterd en gebruiksvriendelijker en intuïtiever gemaakt, zodat u uw hardware-installaties effectiever kunt beheren. U kunt kiezen tussen de klassieke gebruikersinterface van Hardware Asset Management of de nieuwe gebruikersinterface van Hardware Asset Management, de Hardware Asset Workspace.

Welke keuze u ook maakt, dit heeft geen invloed op de kernfunctionaliteit van de applicatie; deze blijft in beide UI's gelijk. De HAM workspace biedt echter wel toegang tot de nieuw toegevoegde Asset operations view, de contract management view en het Asset Management Executive dashboard, waarover verderop in dit bericht meer. Deze toevoegingen zijn niet beschikbaar in de klassieke gebruikersinterface.

Om de Hardware Asset Workspace te kunnen gebruiken, moet u zowel de Hardware Asset Management (sn hamp) als de Asset Management Workspace (sn itam workspace) plugins inschakelen. Om de klassieke interface te blijven gebruiken, activeert u alleen de Hardware Asset Management (sn_hamp) plugin.

Content lookup portal

U hebt nu via een gebruiksvriendelijke interface toegang tot alle informatie die beschikbaar is in de ServiceNow HAM-contentbibliotheek met behulp van het contentopzoekportaal. Voer gewoon de product- of modelnaam, de model-ID of de PPN in het zoekveld in en het portaal geeft als resultaat de meest relevante matches. Deze gegevens kunnen vervolgens worden gefilterd om de resultaten verder te verfijnen.

Via het portaal kunt u de volledige lijst van hardware-assets en modelnummers in de Content Service bekijken en kunt u naar specifieke assets zoeken. Het aantal resterende dagen tot de volgende verversing van de Content Service gegevens wordt ook weergegeven. Om de Content Lookup toepassing te installeren, activeert u eenvoudigweg de AI Search (com.glide.ais) plugin naast uw HAM Pro installatie.

Gebruik Zebra RFID-technologie om uw assets te tracken

U kunt de locaties van uw hardware activa automatisch lokaliseren, volgen en beheren door uw ServiceNow instantie te integreren met een Zebra technologie Radio Frequency Identification (RFID) systeem. Wanneer deze integratie is voltooid, kunt u de RFID Tag informatie, zoals zone groep, zone en locaties in kaart brengen met uw activa.

Contract renewal workflow

Om contracten te verlengen die zijn verlopen of op het punt staan te verlopen, gebruikt u de workflow voor contractverlenging. U kunt contracten vernieuwen met behulp van deze workflow, die een gestroomlijnd en effectief proces gebruikt. Maak, valideer, keur goed en activeer een contractrecord dat verwijst naar het oorspronkelijke contract om uw contracten te vernieuwen. Met deze workflow kunt u gekoppelde entiteiten zoals hardware-assets, softwarerechten, algemene voorwaarden en tariefkaarten afhandelen.

Asset operations view

Met de Asset Operations-view in de HAM-werkruimte kunt u asset operations-gerelateerde processen bekijken, zoals voorraadregels, voorraadorders, inkoopsourcingverzoeken, alle contractvernieuwingsverzoeken, contractvernieuwingsregels, aangepaste producten en aangepaste modellen, en kunt u actie ondernemen.

De Inventaris, Inkoop, Hardware asset normalisatie, en Contractvernieuwing lijst zijn allemaal opgenomen in de Asset Operations view, zoals te zien is in de afbeelding hieronder.

Asset Management Executive dashboard

Krijg toegang tot belangrijke KPI's voor de toepassingen Hardware Asset Management, Software Asset Management en Cloud Insights met behulp van het Asset Management Executive-dashboard. Het dashboard is beschikbaar in de HAM-werkruimte en geeft informatie over totale uitgaven, werkelijke besparingen, potentiële besparingen, ontbrekende activa, aflopende contracten en nog veel meer. Met het Executive dashboard kunt u de resultaten filteren op product, domein of beide. De dashboard widgets variëren afhankelijk van de applicatie plugins die u heeft geactiveerd in uw instance. De widgets die bij elke toepassing beschikbaar zijn, staan vermeld op de ServiceNow-productpagina: https://docs.servicenow.com/bundle/tokyo-it-asset-management/page/product/hardware-asset-management/concept/asset-mgmt-exec-dash.html

Contract Management view

Voor het bekijken en beheren van contractinformatie, zoals het contractnummer, de begin- en einddatum en de voorwaarden, gebruikt u de weergave Contractbeheer in de Hardware Asset Workspace. De lijst van contracten die binnenkort aflopen en belangrijke acties voor het beheer van uw contract zijn allemaal opgenomen in de Contractbeheerweergave.

Nieuwe functies voor andere ITAM producten

Nu we de belangrijkste nieuwe functionaliteiten voor SAM en HAM hebben besproken, laten we tot slot inzoomen op twee andere producten; Cloud Insights en ITOM Discovery for Visibility.

 

Het eerste product is Cloud Insights. Dit product kan worden gebruikt om cloud uitgaven te beheren en optimalisaties toe te passen via workflows. De upgradebaarheid van Cloud Insights is niet meer afhankelijk van family releases aangezien het nu een ServiceNow Store applicatie is. Enkele maanden geleden is ondersteuning voor het Google Cloud Platform (GCP) toegevoegd, waardoor het product nu ondersteuning biedt voor Microsoft Azure, Amazon Web Services (AWS) en GCP.

 

Omdat ITAM sterk gerelateerd is aan ServiceNow Discovery willen we ook ingaan op enkele nieuwe features voor ITOM Visibility (Discovery). De volgende nieuwe interessante ITOM Visibility functies zijn geïntroduceerd in Tokyo:

 • Ondersteuning voor discovery van Microsoft, Linux, vCenter, SNMP apparaten via het IPv6 protocol;
 • SCP en SFTP file transfer method choice - hiermee kunt u kiezen welke methode u wilt gebruiken voor Probes en patronen om bestanden over te dragen;
 • Cloud Operations Workspace - net als SAM en HAM is deze functie aangepast aan de nieuwe manier van werken binnen het ServiceNow-platform;
 • De Agent Client Collector for Visibility (ACC-V) ondersteunt nu metering op Mac apparaten voor SAM use cases;
 • De Agent Client Collector for Visibility (ACC-V) kan nu editie informatie ophalen voor Adobe Acrobat en Microsoft SQL Server. Dit is ook gerelateerd aan SAM-gebruiksgevallen;
 • De Agent Client Collector for Visibility (ACC-V) kan draagbare toepassingen detecteren, zoals Firefox, VLC, Notepad++ enz. voor Windows;
 • De Agent Client Collector for Visibility (ACC-V) wordt ook ondersteund op Windows 11 Professional en Enterprise Editions, Windows 2022, macOS Monterey (x86), CentOS Stream 8 en 9, en RHEL 9.