ITAM Optimisation
Softline heeft het House of ITAM® ontwikkeld, gebaseerd op het gelaagde model van de ISO/IEC 19770-1:2017 standaard voor ITAM, gecombineerd met best practices uit honderden implementaties. Wanneer een organisatie in ITAM volwassenheid groeit, zijn ze in staat om Compliance, Control & Cost savings voor hun IT te realiseren. Tier 3 binnen het gelaagde model wordt "optimalisatie" genoemd. Wanneer bepaalde onderdelen binnen het House of ITAM® worden geïmplementeerd, kunnen organisaties structureel kostenbesparingen realiseren.
Contract Management
Het doel van het contract management proces is het managen van relaties met externe partijen en het verzekeren van optimale contracten voor IT assets en -diensten binnen in scope. Dit proces omvat het verzekeren van de meest optimale voorwaarden (naast die voor licentie compliance), om kostenbesparingen en tijdige voorbereiding van contractverlenging mogelijk te maken.
IT Asset Management kan strategische informatie leveren over software publishers, bestaande contracten met deze publishers, hun toepasselijke voorwaarden en licentiemogelijkheden. IT asset managers kunnen ook helpen bij het opsporen van valkuilen binnen lopende contracten, advies geven over metrics om het (licentie) gebruik te meten en inzicht geven in technische- en licentie roadmaps van een publisher.
Als voorbeeld kan men denken aan elke vorm van hybride gebruiksrechten die zijn opgenomen in de voorwaarden van een specifiek contract. Alle software publishers hebben hun eigen set regels en vereisten met betrekking tot zowel on-premise software als de verscheidenheid aan cloudoplossingen die ze bieden. Deze regels hebben effect op de organisatie en bieden mogelijk ruimte voor optimalisaties.
Financieel management
Het doel van financieel management in het ITAM proces betreft het budgetteren en administreren van IT assets en het verzekeren dat relevante financiële informatie onmiddellijk beschikbaar is voor financiële rapportage. Inclusief berekeningen zoals het "total cost of ownership", kosteneffectiviteit en het bijhouden van behaalde resultaten.
Service Level Management
Het doel van het Service Level Management proces is het definiëren, registreren en beheren van essentiële serviceniveaus met betrekking tot ITAM en IT assets in scope. Dit is vooral interessant voor organisaties die diensten aanbieden aan andere afdelingen binnen de eigen organisatie, of aan hun externe klanten.
